fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Cargopilot – 4*

Christiaan van Heijst | Cargopilot
Hardcover | 208 pagina’s | € 36,49
ISBN 978-09-93260-44-5
Astral Horizon Press | 2016

Christiaan van Heijst (1983) is een Boeing 747 vrachtpiloot en fervent amateurfotograaf. Door de jaren en vluchten heen, heeft hij talloze foto’s gemaakt vanuit de cockpit en vanaf de grond. Aan de hand van deze foto’s laat Christiaan van Heijst de lucht en Aarde zien op een manier die maar weinig mensen live kunnen ervaren.

De liefde voor vliegen en vliegtuigen zit diep bij Christiaan van Heijst. Op zijn twaalfde wist hij al dat hij piloot wilde worden, en als veertienjarige zette hij in het zweefvliegen zijn eerste stappen op deze lange weg. Twintig jaar, opleiding en trainingen, en enkele banen verder vliegt Christiaan van Heijst nu voor Cargolux de meest uiteenlopende vrachten over de hele wereld. Zijn vaak prachtige foto’s illustreren zijn dagelijkse realiteit op pakkende wijze, maar ook de bijgevoegde teksten zijn verhelderend. Het verschil tussen een vracht- en lijndienstpiloot bijvoorbeeld, schetst hij zeer helder. Waar een lijndienstpiloot doorgaans op de wat meer toegankelijke bestemmingen vliegt en een overzichtelijk vluchtschema heeft, kampt de vrachtpiloot met onder andere onherbergzame gebieden, hachelijke grondomstandigheden, en schema’s van twee tot drie weken waarin hij tot 100.000 mijl vliegt en alles waarvoor hij heeft getraind wel een keer tegenkomt.

Heel divers en avontuurlijk werk, kortom. En hoewel fenomenen als het Noorderlicht en zware stormen in de verte vaak genoeg vanuit de cockpit zijn waar te nemen, genieten Christiaan van Heijst en zijn collega’s daar nog iedere keer van. Kijkend naar de foto’s in Cargopilot is dat niet lastig voor te stellen, en zelfs de aanvankelijk wat pathetisch aandoende overpeinzingen over het heelal en onze plek daarin, worden hoe langer hoe begrijpelijker en geloofwaardiger.

[bol_product_links block_id=”bol_58eb605974326_selected-products” products=”9200000061586231″ name=”Cargopilot” sub_id=”Christiaan van Heijst” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button