Flight ReviewNieuwsReview

Flight review: KLM 747 economy

Economy
Amsterdam (AMS) – Mexico-City (MEX)
Boeing 747-400 Combi
April 2017
Beoordeling*:
Pluspunten: de crew, de directe route, de KLM-app
Minpunten: De beenruimte, vergeten/niet laden bagage.De vlucht met KLM naar Mexico was een persoonlijke reis. Het prijsverschil met andere airlines was dermate klein dat de directe verbinding de doorslag gaf om voor KLM te kiezen. De vlucht duurde 11,5 uur.

Pre-boarding
Dankzij de KLM-app was het inchecken zeer eenvoudig. Ruim van te voren kon je vlot inchecken (de optie om je paspoort in te scannen is erg handig) en de boardingpass stond gelijk op je telefoon. Daarmee kon je op Schiphol alles doen. De selfservice drop-off was even wennen, maar liep uiteindelijk goed. De securitycheck was zeer uitgebreid, maar het personeel was behulpzaam. Het wachten op het boarden in de drie lounges op Schiphol is goed te doen.

Stoel
De Economyclass van de 747-400 heeft een 3-4-3 opstelling en loopt tot rij 42. Het achterste gedeelte van het toestel is voor cargo. De gereviewde stoel was aan het gangpad, aan de rechterkant. De beenruimte was niet erg goed, en onder de ‘voorstoel’ was vrijwel geen ruimte om handbagage te plaatsen.
De 747 is qua inrichting erg gedateerd. Zo zijn er verschillende afvalbakjes waar boven staat dat deze niet voor sigaretten zijn. Wel had iedere stoel zijn eigen entertainmentsysteem, de bediening leek op sets die vroeger in de hogere klassen had gezeten. De ene kant was voor de bediening, de andere kant was telefoon. Op de stoel lagen een dekentje en een kussentje en kort na take off werden oortjes voor het in-flight entertainment systeem uitgedeeld. Wie wilde, kon ook alleen een koppeling krijgen voor een eigen oortjes/dopjes/koptelefoon.

Service
Binnen dertig minuten na take off werden nootjes en wat te drinken geserveerd. Een klein uurtje later werd het diner uitgeserveerd. De keuze was tussen een kip- en een pasta maaltijd. Er was een te kort aan kip-maaltijden. Na het diner werd koffie en thee geschonken. Wat later volgde nog chips en ongeveer drie uur voor de landing nog een lunch in de vorm van een pizzabroodje met daarna weer koffie. Tussendoor is een aantal keer sap geserveerd. Zelf om een drankje vragen was geen probleem.
Het cabinepersoneel was vriendelijk en behulpzaam, al leken sommigen dat meer beroepsmatig dan gemeend. De purser sprak naast het standaard Engels en Nederlands ook Spaans. De aankondigingen vanuit de cockpit waren alleen in het Engels en het Nederlands. De aankondigingen waren niet altijd helemaal te horen als je naar het entertainmentsysteem aan het kijken/luisteren was.

In-flight
Zoals gezegd was de bediening van het entertainmentsysteem ouderwets. Ook zat er niet echt een logica in het selecteren van de opties. De beeldschermen zijn redelijk klein en verouderd, waardoor de kwaliteit niet heel hoog is. Het aanbod was erg goed en zeer actueel, zowel van de films als van de muziek. De CD-Bibliotheek is echt een pluspunt. Ondanks veel head winds, was er maar een zeer korte periode van turbulentie.

Aankomst bestemming
De aankomst op Mexico ging goed. Weliswaar was de vlucht een kwartier vertraagd vanwege head winds, maar bij de landing was er niets aan de hand. Op het vliegveld van Mexico-City, Juarez International, liep de douanecheck vlot.
Helaas was mijn bagage voor controle achter gehouden. Dat was al in het systeem bekend. Daardoor was de registratie zo geregeld en werd ik goed op de hoogte gehouden door KLM over de vorderingen, zowel via de app, SMS, als via e-mail. De bagage arriveerde met de volgende vlucht een dag later en de ochtend erna werd mijn koffer op het aangegeven adres afgeleverd.

Oordeel
Deze vlucht krijgt 3 en een halve ster. Vooral doordat het een rechtstreekse vlucht was, scoort hij deze waardering. In combinatie met de KLM-app was het inchecken en het afhandelen van de vergeten bagage goed geregeld. De beperkte beenruimte en het gedateerde entertainmentsysteem waren zeker minpunten.

*Sterren worden uitgedeeld door de maatschappijen te vergelijken binnen de eigen categorie. Een business class vlucht kan dus net zoveel sterren hebben als een LCC-vlucht.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen