IndustrieNieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol

Digitale topman Schiphol alweer weg

Schiphol maakt bekend dat Albert van Veen, Chief Digital Officer (CDO) de luchthaven zal verlaten. Van Veen vertrekt per 1 juni naar een Tsjechische bank.Schiphol heeft een tijdelijke opvolger gevonden, de commerciële man van Transavia.

Digital
Het is opmerkelijk dat Van Veen alweer verdwijnt als CDO, nog geen drie maanden geleden werd hij aangesteld. Schiphol hoopt met de nieuw gecreëerde functie de reizigersstromen wat gemakkelijker te maken en zo de drukte wat op te vangen. Schiphol in het persbericht over de aanstelling van Van Veen: “Schiphol wil in 2018 de beste digitale luchthaven van de wereld zijn. Omdat de impact van deze digitale transformatie groot is, is gekozen voor een strategisch leider die deze transformatie kan aanjagen. Er kan [nu] worden versneld naar een fundamentele verandering.”

Digitaal is minder vol
Topman Jos Nijhuis zei onlangs in een interview met Up in the Sky dat er voor vertrekhal 1 digitale oplossingen komen om zo de wachttijd wat terug te brengen. Vertrekhal 1 is overvol, daarom is er een tijdelijke vertrekhal geplaatst. Deze staat er tot 2019 en in die tijd moet vertrek 1 worden verbouwd. In 2023 is dan de nieuwe terminal klaar die vanaf dan substantieel lucht moet geven voor passagiers naar Schengenlanden. Tussen 2019 en 2023 verwacht Schiphol veel van een extra verdieping voor security en nog te verzinnen digitale oplossingen in vertrek 1. Overigens hoopt Schiphol ook elders door het inzetten van digitale middelen de drukte te beteugelen.

Opvolger
Royal Schiphol Group heeft Roy Scheerder benoemd tot Chief Digital Officer ad interim. “Scheerder richt zich op de verdere digitale transformatie van Schiphol” stelt Schiphol in een verklaring. “Als Chief Digital Officer zal hij zich de aankomende zes maanden met name focussen op de verdere implementatie van het ‘digital-first-denken’. Hij heeft 17 jaar bij KLM gewerkt, waarvan de afgelopen vier jaar als commercieel directeur bij Transavia.”

Praag
Van Veen zegt over zijn overstap naar Praag: “Ik heb drie jaar lang met veel plezier leiding gegeven aan de digitale transformatie van Schiphol. Ik heb het uitstekend naar mijn zin gehad en ben er trots op wat we op digitaal gebied samen allemaal hebben bereikt. Maar ik kreeg bij een Tsjechische bank in Praag de kans om daar als COO de digitale transformatie te leiden. Dit is een dusdanig interessante stap voor mij dat ik daar gewoon geen nee tegen kon zeggen.” Van Veen is een kleine drie jaar geleden in dienst gekomen bij Royal Schiphol Group. Daarvoor werkte hij onder andere bij ING.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.