Frequente reizigerNL nieuwsSchiphol Airport

Schiphol gaat pieken

Hoewel het rond Pasen al behoorlijk druk was op Schiphol, moet de eerste zogenoemde piekdag nog komen. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven desgevraagd.

Morgen, vrijdag 21 april, wordt de eerste piekdag van het vakantieseizoen met meer dan 200.000 reizigers op de luchthaven. Vrijdag 14 april – Goede Vrijdag – was het ook al behoorlijk druk, maar werd de grens van 200.000 nog niet gehaald.

Prognose
“Die vrijdag reisden bijna 200.000 mensen via Schiphol. De zaterdag en zondag erna waren het er weer wat minder. Maandag – Tweede Paasdag – en de dag erna zaten we er dichtbij,” aldus de woordvoerder. De prognose voor morgen is dat ongeveer 208.000 passagiers via Schiphol reizen.

Officieel
Met recht een echte piekdag, waarvan de luchthaven er tot na de herfstvakantie in oktober, meer dan honderd verwacht. Ook aanstaande zaterdag (22 april) kwalificeert als piekdag. Officieel de eerste dag van de mei-vakantie. “De drukte voor de mei-vakantie concentreert zich in en rond de weekeinden.”

Spanje
De bulk van de reizigers reist binnen Europa en binnen Schengen. “Dus die vertrekken hoofdzakelijk vanuit vertrekhal 1,” legt de woordvoerder uit. “Spanje is verreweg de populairste bestemming.” Om de drukte in hal 1 te verlichten, opende Schiphol begin april een tijdelijke vertrekhal.

Lucht
De eerste ervaringen daarmee zijn volgens de luchthaven goed, al was het even wennen. “We zagen met de Paasdagen dat het erg druk werd in vertrek 1. Dankzij de mogelijkheid om reizigers door te verwijzen naar de tijdelijke hal, kwam er meer lucht.” Evengoed windt Schiphol er geen doekjes om dat het erg druk is en dat mensen dat merken.

Processen
“We zetten extra mensen in en alle securitylanes zijn open.” De luchthaven roept reizigers op zich vooral te houden aan de tijden die er voor staan om op Schiphol te zijn. “Voor vluchten binnen Europa doorgaans twee uur voor vertrek en voor vluchten erbuiten drie uur.” Eerder komen heeft geen zin. De processen zijn juist afgestemd op die tijden.

Handbagage
Schiphol: “Reizigers moeten ook zeker niet later komen als ze geen ruimbagage bij zich hebben. De handbagage moet juist bij de securitylanes gecontroleerd worden, daar zit de wachttijd.”

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button