AirlinesNieuwsOnderwerpProfessional

Malaysia verwacht grote comeback

Malaysia Airlines heeft een zware tijd achter de rug sinds de twee vliegrampen in 2014. Peter Bellew, de ceo van de nationale maatschappij van Maleisië heeft nu koers gezet op een grote comeback, zo vertelt hij in een interview met CNN.

Bellew is al de derde directeur in drie jaar tijd die het tij probeert te keren. Maar hij heeft duidelijke plannen voor de komende jaren.

Pelgrims
Malaysia Airlines heeft al lange tijd problemen om de A380’s vol te krijgen. Bellew heeft een alternatief voor de Superjumbo’s. Hij wil de toestellen charteren voor pelgrimsvluchten. Vanaf volgend jaar worden de vliegtuigen van de reguliere lijndiensten gehaald en gebruikt om passagiers van Maleisië naar Saoudi Arabië te brengen die deelnemen aan de pelgrimages hadj en umrah. De maatschappij heeft momenteel zes A380’s in de vloot.

Sparen
De vliegtuigen bieden plaats aan 715 passagiers en behouden de businessclass-stoelen. Er komt een gedeelte waar mensen kunnen bidden en een ruimte om handen en voeten te wassen. Volgens Bellew is er veel groeipotentie in deze markt. “Mensen sparen er soms al 30 jaar voor en we hebben al een interessant product voor ze.”

Mainline
Op de “mainline” markt zal Malaysia inleveren. Er wordt gezocht naar een balans om kosten te besparen en van de maatschappij een “premium merk” te maken. De laatste jaren is er veel gesneden in het routenetwerk. Zo werd onder andere de verbinding tussen Amsterdam en Kuala Lumpur opgeheven.

Hoopvol
Malaysia ziet het aantal passagiers met een groeiende bezettingsgraad al toenemen. Nog nooit zaten de vliegtuigen van Malaysia in de laatste tien jaar zo vol als eind vorig jaar. Bellew is hoopvol: “Ik denk dat dit de grootste ommekeer is in de geschiedenis van de luchtvaart en misschien zelfs in de hele geschiedenis.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button