MilitairNaast het nieuws

Doek valt voor Griekse foto-straaljagers

Over twee weken valt het doek voor de laatste operationele RF-4E’s in Europa. Op 5 mei zal de Griekse luchtmacht met een ceremonie op de vliegbasis Larissa de laatste drie ‘foto-Phantoms’ buiten dienst stellen.

Het 348e ‘Mira’ (squadron) vliegt met een mix van “Amerikaanse” en “Duitse” RF-4E fotoverkenners. Begin jaren ’70 ontving Griekenland acht nieuw-gebouwde RF-4E Phantoms, waarvan er in de loop van de jaren drie zijn neergestort. Begin jaren ’90 werd de vloot versterkt met 27 tweedehands RF-4E’s van de Duitse luchtmacht. Daarvan hebben er ongeveer twintig daadwerkelijk operationeel gevlogen in Griekenland, de rest werd ‘gekannibaliseerd’ voor reserve-onderdelen.

Europa
De laatste jaren werd het aantal operationele foto-Phantoms op Larissa al steeds kleiner. Begin dit jaar waren er nog drie in dienst bij 348 Mira. Deze drie zullen op 4 mei tijdens een ‘spottersdag’  en op 5 mei tijdens een publieke ceremonie nog vliegen. Na de ceremonie is het definitief afgelopen voor de foto-Phantom in Europa. Alleen de luchtmachten van Iran en Japan vliegen dan nog met dit type. Liefhebbers van de Phantom kunnen opgelucht ademhalen: in Europa blijft de ‘gewone’ F-4E nog enkele jaren in gebruik bij de Griekse en Turkse luchtmacht. Ook in Iran, Japan en Zuid-Korea vliegt de Phantom nog.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button