fbpx
AirlinesFinancieelOnderwerpenProfessional

Verlies airberlin zo goed als verdubbeld

Airberlin zal niet positief terugkijken op 2016. Gedurende het jaar leed de maatschappij een recordverlies van bijna 782 miljoen euro.

Dat is zo goed als het dubbele van het negatieve resultaat in 2915: 446 miljoen euro. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf vrijdag publiceerde.

Herstructurering
De maatschappij leed over 2016 781,9 miljoen euro verlies. Dit bedrag wordt vooral veroorzaakt doordat de maatschappij in een herstructurering zit. Een groot aantal vliegtuigen wordt verkocht aan Lufthansa. De maatschappij fuseert met TUIfly en NIKI tot een nieuwe carrier.

Verlies
Airberlin draait al jaren achtereen verlies. Sinds 2008 werd slechts één jaar winst gemaakt. In 2016 ging de omzet van 4,08 miljard euro omlaag naar 3,79 miljard euro. Op de operatie moest de maatschappij 667 miljoen euro toeleggen. De carrier heeft op dit moment een negatief vermogen van 1,78 miljard euro.

Seizoensvluchten
Volgens CEO Thomas Winkelmann komen de slechte resultaten doordat het oude Airberlin een dure maatschappij is. Ook speelt mee dat airberlin zich vooral richt op seizoensvluchten. De herstructurering die in de herfst van 2016 is ingezet, moet dat verhelpen. Airberlin moet volgens de nieuwe chef terugkomen als een “gefocuste, kostenefficiënte airline”.

2017
Ook in 2017 is de carrier slecht begonnen. In het eerste kwartaal werd 293 miljoen euro verlies geleden. Een jaar eerder was dat nog 182 miljoen euro. De maatschappij moet nog veel werk verrichten, realiseert Winkelmann zich.  “We hebben nog veel werk te doen. De ombouw van airberlin loopt. We focussen daar nu onze aandacht op”, zegt hij.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button