fbpx
LiefhebberLongreadNaast het nieuwsNieuws

Sin City Airport | USA fotolongread

Het internationale vliegveld van Las Vegas heet McCarran en ligt dicht bij het centrum (‘The Strip’) van deze gokstad. Las Vegas heeft ruim een half miljoen inwoners en is vooral bekend vanwege de megalomane hotels en casino’s. Van de tien grootste hotels ter wereld staan er acht in Las Vegas. Amusement, gokken en de nabijheid van de Grand Canyon zijn de grote trekpleisters van deze stad, die pas in 1905 is gesticht. Omdat Las Vegas midden in een grote woestijn ligt, gebeurt de aanvoer van toeristen vooral per vliegtuig. Up in the Sky-redacteur Remco de Wit gebruikte Las Vegas als uitvalsbasis tijdens zijn luchtvaarttrip en bezocht meerdere keren McCarran International Airport.

Druk
McCarran is een groot vliegveld (1.100 hectare) met twee terminals en vier start/landingsbanen, waarvan de langste een lengte heeft van 4,4 kilometer. Met 45 miljoen passagiers op jaarbasis staat McCarran op de 26e plaats wereldwijd. Als we kijken naar het aantal vliegbewegingen, dan staat McCarran zelfs op plaats acht. Er zijn rechtstreekse verbindingen naar alle belangrijke steden in Noord-Amerika. Daarvan neemt Southwest Airlines verreweg het grootste gedeelte voor zijn rekening. Andere maatschappijen die McCarran frequent aan doen zijn Allegiant Air, American, Delta, Frontier, Spirit, United en Virgin America.

Boeing 737 Southwest Copyright Remco de Wit

Gokken
Maar ook internationaal is er een aantal rechtstreekse verbindingen naar Las Vegas, bijvoorbeeld vanuit Londen (British Airways, Virgin Atlantic), Stockholm (Norwegian), Seoul (Korean) en Mexico City (Volaris, Aeromexico). Naast lijndiensten en charters weten ook bizjets en vrachtmaatschappijen (UPS, FedEx) ‘Sin City’ goed te vinden. McCarran beschikt over een moderne terminal. Het eerste wat je als passagier bij aankomst ziet zijn de gokautomaten. Ook het laatste trouwens, want de gokkasten staan vlak bij de gates. De luchthaven van Las Vegas is vernoemd naar senator Pat McCarran, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de Amerikaanse burgerluchtvaart.

McCarran Airport Copyright Remco de Wit

IJskast
De geschiedenis van Las Vegas International Airport gaat terug naar 1942. In dat jaar stichtte George Crockett Alamo Airport. Zes jaar later kocht Clark County het vliegveld met de bedoeling er een openbaar vliegveld van te maken. Begin jaren zestig werden de terminals verhuisd van South Las Vegas Boulevard (de Strip) naar Paradise Road. In de jaren die volgden werd McCarran Airport steeds verder uitgebreid en vernieuwd. Aan het eind van de vorige eeuw ontstonden er plannen voor een tweede internationale luchthaven bij Las Vegas. Die moest komen bij Ivanpah Valley, een kleine 50 kilometer ten zuiden van het centrum van Las Vegas. Door de economische recessie zijn die plannen in de ijskast gestopt.

Dit is het zeventiende artikel van een serie over luchtvaart in Las Vegas en wijde omgeving.

McCarran by night Copyright Remco de Wit
Boeing 737 Alaska Airlines Copyright Remco de Wit
Ingang McCarran executive terminal Copyright Remco de Wit
Spottersplaats McCarran Airport Copyright Remco de Wit
Uitzicht spottersplaats McCarran Copyright Remco de Wit
Monitor McCarran Copyright Remco de Wit
McCarran en Las Vegas Copyright Remco de Wit
Hek McCarran Copyright Remco de Wit

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button