LiefhebberMilitairNaast het nieuwsNieuws

Grieks fotoverkenningsvliegtuig met pensioen

De Griekse luchtmacht heeft afgelopen vrijdag op de vliegbasis Larissa afscheid genomen van de RF-4E, de fotoverkenningsversie van de F-4 Phantom. Hiermee kwam een einde aan bijna veertig jaar operationele dienst van de RF-4E bij de Griekse luchtmacht.

Na een korte ceremonie vlogen de laatste drie ‘foto-Phantoms’ nog één keer in formatie langs. Twee van de drie vliegtuigen hadden een speciale beschildering, waarvan één vanwege het afscheid. Dit toestel reed na de landing naar het platform, tot vlak bij het aanwezige publiek en luchtmachtpersoneel.

De twee speciaal beschilderde Phantoms © Leonard van den Broek

Laatste gebruiker
In 1978 ontving Griekenland de eerste van acht Phantom verkenningstoestellen. Begin jaren ’90 kwamen daar nog een aantal tweedehands RF-4E’s bij, afkomstig van de Duitse luchtmacht. Sinds de uitdienststelling van de Turkse RF-4E in 2015, was de Griekse luchtmacht de laatste gebruiker van dit type in Europa. De spottersdag op Larissa op de dag voorafgaand aan de ceremonie, trok dan ook veel belangstelling van luchtvaartenthousiasten. De “gewone” versie van de F-4 Phantom vliegt overigens nog door, zowel binnen als buiten Europa. Waarschijnlijk zullen in 2019 of 2020 Griekenland, Turkije en Japan hun F-4E Phantom jachtvliegtuigen buiten dienst stellen.

Bijna 600 spotters langs de taxibaan van Larissa © Leonard van den Broek
Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button