fbpx
MilitairNaast het nieuwsNieuws

Personeel Boeing beschadigt Air Force One

Drie onderhoudsmedewerkers van Boeing hebben in 2016 de Air Force One beschadigd. De technici vervuilden mogelijk het zuurstofsysteem aan boord van het toestel, concludeert de US Air Force ineen onderzoeksrapport. De fout kostte Boeing miljoenen dollars.

Het incident vond plaats tussen 1 en 10 april 2016 in een onderhoudshangaar van Boeing in Port San Antonio in Texas, maar werd pas deze week naar buiten gebracht. De omgebouwde 747-200 stond voor een reguliere onderhoudsbeurt in de hangaar. Het onderhoudspersoneel checkte het zuurstofsysteem op lekkages. Hierbij mag alleen ‘zuurstofvrij’ gereedschap gebruikt worden. Dit gereedschap is op een speciale manier gereinigd om te voorkomen dat deeltjes achterblijven die kunnen reageren met zuurstof. Door zo’n reactie kan brand aan boord ontstaan.

Schoonmaak
Bij de bewuste onderhoudsbeurt gaf één van de technici aan zijn collega’s aan dat het gereedschap zuurstofvrij was. Die collega constateerde volgens het rapport dat het gereedschap toch niet schoon was en probeerde met een derde collega het gereedschap weer schoon te maken met vloeistof. Dat was tegen de geldende procedures.

Nieuwe check
Nadat de fout aan het licht kwam, moest voor de veiligheid het hele zuurstofsysteem van de 747 schoongemaakt en opnieuw gecheckt worden. Boeing betaalde hier tot nu toe vier miljoen dollar voor. Of er maatregelen zijn genomen tegen de bewuste medewerkers is niet duidelijk.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button