fbpx
LiefhebberLongreadNaast het nieuwsNieuws

Geheimzinnig | USA Fotolongread

Voordat Up in the Sky-redacteur Remco de Wit naar Las Vegas vertrok, stonden er wat McCarran Airport betreft twee zaken hoog op zijn bucketlist: het fotograferen van zo’n mysterieuze Boeing van Janet en het in de start fotograferen van airliners met de spectaculaire hotels/casino’s op de achtergrond. Het eerste is gelukt, het tweede niet. Dat had alles te maken met het baangebruik ten tijde van het bezoek. Vrijwel zonder uitzondering landden de verkeersvliegtuigen op baan 25L en vertrokken ze vanaf 25R. Alleen bizjets (en Janet) maakten gebruik van 19R.

Boeing 737 USAF Copyright Remco de Wit

Area 51
Op McCarran zijn de Boeings van Janet (ook wel bekend onder de naam EG&G/URS Federal Services) dagelijkse kost. Ondanks het civiele uiterlijk zijn de kisten eigendom van de Amerikaanse luchtmacht, zo is op internet te lezen. Ze worden gebruikt om militairen en civiel ingehuurd personeel te vervoeren naar het geheimzinnige Area 51 (Groom Lake) en naar andere sneaky bestemmingen als Tonopah Test Range en China Lake. Op McCarran heeft Janet een eigen, afgeschermde terminal ‘Gold Coast’. Overigens is ‘Janet’ niet de naam van de luchtvaartmaatschappij, maar het callsign van de Boeings. Janet zou staan voor ‘Just Another Non-Existing Terminal’. Naast de Boeing 737-600 maakt Janet ook gebruik van de Beech 1900 en King Air.

Gulfstream Copyright Remco de Wit

Saai
Bij het in de inleiding genoemde baangebruik blijven er eigenlijk maar twee locaties over om de landende kisten op McCarran Airport te fotograferen. De offciële spottersplek aan de East Sunset Road valt af in verband met het hoge hek. Maar even verder op dezelfde weg, ter hoogte van de Surrey Street, kun je prima de landende vliegtuigen op de gevoelige plaat vastleggen. Je hebt geen trap nodig, de zon staat een groot deel van de dag goed en je kunt er makkelijk parkeren. Dat levert mooie, maar een beetje saaie foto’s op. Variëren in brandpuntafstand geeft nog wat afwisseling. Om vliegtuigen (vooral bizjets en Janet) op 19R te fotograferen kun je het beste staan in de buurt van de kruising East Tropicana Avenue en Paradise Road. Een geschikte parkeerplek is wat lastiger te vinden.

Dit is het achttiende en laatste artikel van een serie over luchtvaart in Las Vegas en wijde omgeving.
Artikelen die eerder zijn verschenen: link

Boeing 747 Virgin Atlantic Copyright Remco de Wit
Airbus A320 Spirit Copyright Remco de Wit
Boeing 737 AeroMexcio Copyright Remco de Wit
Airbus A319 Frontier Copyright Remco de Wit
Boeing Dreamliner Norwegian Copyright Remco de Wit
Dassault Falcon 900B Copyright Remco de Wit
Airbus A340 Sands Copyright Remco de Wit

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button