fbpx
AirlinesFinancieelOnderwerpenProfessional

Goede start 2017 voor Zuid-Amerikaanse carriers

Een aantal grote luchtvaartmaatschappijen in Zuid-Amerika is 2017 goed begonnen. Het Panamese Copa en het Braziliaanse GOL noteerden positieve cijfers. Bij AeroMexico was juist sprake van een mineurstemming.

De Panamese maatschappij Copa noteerde het hoogste inkomen van de carriers; 93 miljoen euro over het eerste kwartaal. Volgens moederbedrijf Copa Holdings is het positieve resultaat het effect van kostenbesparende maatregelen, hogere loadfactors en grotere marges. In het eerste kwartaal van 2016 waren de cijfers nog iets positiever; toen werd 105 miljoen euro bijgeschreven.

GOL
De Braziliaanse carrier GOL kon 67 miljoen euro bijschrijven. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2016 is dat iets minder, toen werd nog 70 miljoen euro winst gemaakt. In het eerste kwartaal schroefde de carrier de capaciteit drastisch terug en bood 13 procent minder stoelen aan. Er waren ook minder passagiers; 739.000 minder.

Negatief
Dissonant in het geheel is AeroMexico. De Mexicaanse flagcarrier noteerde een verlies van 258 million Mexicaanse peso’s (11 miljoen euro). De maatschappij wijt het verlies aan de hoge brandstofkosten en een lagere wisselkoers van de peso ten opzichte van de dollar. Over 2016 noteerde de carrier wel positieve cijfers. In totaal werd 1,1 miljard peso (49 miljoen euro) winst gemaakt.

Latam
Half mei komen ook Avianca en Latam met hun cijfers. Beide maatschappijen sloten 2016 positief af. Avianca noteerde een winst van 40 miljoen euro winst, Latam boekte 63 miljoen euro winst. In 2015 maakten de carriers nog verlies.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button