fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsNieuws

AWACS en A400M op 25e verjaardag München Airport

De luchthaven van München, Franz Josef Strauß, bestaat vandaag 25 jaar. In 1992 werd het vliegveld geopend omdat de bestaande luchthaven van München, in Riem, te klein was.

Speciaal voor de gelegenheid heeft Lufthansa een A320 voorzien van de tekst: “Happy Birthday! 25 Years Munich Airport.” Ook de luchthaven zelf staat stil bij het jubileum met onder andere familiedagen aankomend weekend.

Feest
De hele week staat op het vliegveld in het teken van het jubileum. Zo is er een grote tent gebouwd op het luchthaventerrein voor duizenden bezoekers. Dit weekend zijn de familiedagen waarbij verschillende vliegtuigen zijn tentoongesteld, waaronder de A320 met jubileumuitvoering, een AWACS en een A400.

Samenwerking
Lufthansa viert de verjaardag mee omdat de groei van de maatschappij volgens CEO Wilken Bormann sterk verbonden is met dat van de luchthaven. De eerste vlucht vanaf München werd uitgevoerd door een Boeing 737 van Lufthansa. In de jaren daarna groeide de samenwerking uit tot de ontwikkeling van Terminal 2. Het was de eerste keer dat een maatschappij en een luchthaven samenwerkte aan de planning, financiering en bouw van een terminal.

Hub
Inmiddels is het vliegveld uitgegroeid tot een hub van internationale betekenis. Lufthansa, Lufthansa City Line, het Italiaanse Air Dolomiti en Condor hebben een hub op de luchthaven. Verder heeft onder andere Transavia Nederland een basis op München, maar vanwege tegenvallende resultaten is besloten deze in oktober te sluiten. Vanuit Amsterdam vliegt ook KLM Cityhopper naar München.

In 2016 reisden ruim 42 miljoen passagiers via het vliegveld.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button