fbpx
MilitairNaast het nieuwsNieuws

Bestelling Super Hornets voor Canada in gevaar

In Canada is er forse kritiek gekomen op de geplande aankoop van Boeing F/A-18E/F Super Hornets voor de Canadese luchtmacht. Eind vorig jaar maakte de regering het voornemen bekend om als ‘tussenoplossing’ achttien Super Hornets aan te schaffen.

In 2015 kwam de nieuwe Canadese premier Justin Trudeau een verkiezingsbelofte na, door een streep te zetten door de bestelling van F-35’s. Maar de levensduur van de huidige gevechtsvliegtuigen van de Canadese luchtmacht eindigt rond 2020. De ‘tussenoplossing’ van de Super Hornets is om een besluit voor de definitieve opvolger(s) van de huidige vloot gevechtsvliegtuigen uit te stellen.

Vervanging
Binnen enkele jaren is de huidige vloot gevechtstoestellen echt aan vervanging toe en dreigt er een ‘capaciteitsprobleem’. Om een definitief besluit over de vervanging van de CF-188 Hornet uit te kunnen stellen, besloot de Canadese regering in november 2016 om een beperkt aantal Super Hornets te bestellen. Een Canadese senaatscommissie voor Defensie laat zich nu zeer kritisch uit over dit besluit. Volgens de commissie is het onnodig kostbaar en ongunstig voor de samenwerking met NAVO-partners. Behalve de Amerikaanse marine zijn er geen andere NAVO-luchtmachten die de Super Hornet gebruiken.

Aanbevelingen
In een recent rapport van de senaatscommissie over de toekomst van de Canadese krijgsmacht staat een lange lijst met aanbevelingen. De commissie adviseert om de selectieprocedure voor het nieuwe gevechtsvliegtuig zo snel mogelijk te beginnen en binnen een jaar een keuze te maken. De F-35 heeft de uitdrukkelijke voorkeur van de commissie. Daarnaast spreekt de commissie zich uit over de aanschaf van nieuwe helikopters, maritieme patrouille vliegtuigen, drones en tankertoestellen.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button