fbpx
Column GoofNieuwsOpinie

Olie zat, geniet ervan! | Column Goof

“Er zullen nooit genoeg mensen op aarde zijn om alle olie die er nog in de grond zit op te maken”.
Goof Bakker, 14 mei 2017

Deze zin wil ik vermeld zien. Misschien zegt iemand dan ooit in 2090: “Kijk, er was toch iemand die het voorspeld heeft! Kijk hier, een of andere idioot aan het begin van de eeuw, in 2017!”

Ik heb de stelling tegen verschillende mensen ‘aangehouden’. Meestal wordt er gelachen. Cynisch, grimlachen. Eén lach was veelbetekenend. Het was de besmuikte lach: “Hoh, hoh, ho”.

Die lach had ik eerder gehoord. In Dresden, in de DDR, net voor de Wende, bij een politiek cabaret. Er werden grapjes gemaakt over Honecker, Mielke, Krenz. De mensen lachten lichtjes gebogen, achter hun hand. Griezelig om die lach weer te horen. De communis opinio (we maken alles op, en stuk, en daarom gaan we met z’n allen de afgrond in) is zó sterk, dat afwijking van die mening al als een soort blasfemie gezien wordt.

Maar nu even over de inhoud. Twee mogelijkheden: er is nog heel veel olie, of er zijn straks heel weinig mensen. Ik denk dat beide zaken wel eens waar zouden kunnen zijn.

Eén ding over de supply. Let even op: de olieboer en de belastingmeneer hebben allebei belang om u te laten denken dat de olie bijna op is. Zou ik ook doen, als ik twee euro voor een litertje benzine wilde vragen. Maar de feiten zijn anders. De Canadese teerzanden zijn zo gigantisch, dat we de olie die daar in zit nog in geen eeuw op kunnen maken, zelfs met het huidige verbruik. En: er is nog veel meer teerzand. In Venezuela, Rusland en het Midden-Oosten. Teerzand aan de oppervlakte. Dieper hebben we nog niet eens gezocht. En dan heb ik het alleen nog maar over teerzand. Olie is er ook nog zat. Vindt u het toevallig dat er van die giga-olievelden in de Noordzee, de Golf van Mexico en voor de kust van Rio liggen? Precies voor de neus van de gebruiker? Toevallig!

Dan de mensen. De welvaart wereldwijd is enorm aan het toenemen. Dat leest u niet in de Volkskrant, laat staan dat u het hoort bij de Publieke Omroep, want dat komt ze niet uit. Maar het is wel zo. Vraag het maar aan Max Roser. Zodra er welvaart is, willen mensen allerlei dingen. Vlees eten. Auto rijden. Op vakantie met het vliegtuig. Maar toch voornamelijk: minder kinderen. Een ijzeren wet. Wereldwijd. Drie à vier generaties, en de wereldbevolking hòlt achteruit.

Het is moeilijk voor te stellen dat er een overstroming aan komt, als je midden in een droogte zit. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Tenminste niet voor mij. Tip van Goof: Olie? Geniet er van. Er is nog zat.

Goof Bakker

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button