Naast het nieuwsOpmerkelijk

Waarom heeft Schiphol geen A-pier?

Schiphol heeft acht pieren, met allen een andere letteraanduiding: B, C, D, E, F, G, H en M. Opvallend is dat de A-pier ontbreekt. Ook worden de letters I, J, K en L overgeslagen.Het ontbreken van de letters heeft een reden. Voor de internationale reiziger wordt verwarring voorkomen door een aantal letters over te slaan.

Engels
De reden dat de B-pier geen A-pier is heeft te maken met de uitspraak. De Engels uitgesproken A lijkt te veel op de Nederlands uitgesproken E. Hierdoor zou de communicatie tussen personeel en buitenlandse reizigers, bijvoorbeeld via omroepberichten, tot verwarring leiden.

Onderscheiden
De I en J-pier zijn er ook nooit gekomen. Dat komt doordat de letters te veel op elkaar lijken. Van een grote afstand zouden de letters moeilijk te onderscheiden zijn. Daarnaast lijkt de uitspraak van de Nederlandse I te veel op de Engelse E, net als de J en de G.

Reservering
Tot slot de K en de L-pier. Er is in de uitbreiding van Schiphol rekening gehouden met twee mogelijke pieren tussen de H en de M-pier. Doordat de pieren nooit zijn gebouwd ontbreken de letters.

Nieuwe pier
Schiphol werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe pier. Geografisch gezien zou dit logischerwijs de A-pier moeten worden. Ook in de uitbreidingsplannen van de luchthaven wordt het project aangeduid als A-pier. Maar of de pier die naam daadwerkelijk krijgt is nog niet duidelijk. Hierover is de luchthaven nog in discussie.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.