fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

AF-KLM CEO: Emirates nog steeds grote bedreiging

Hoewel sommige analisten zeggen dat de gouden tijden van de Golfmaatschappijen voorbij zijn, denkt Air France-KLM topman Jean-Marc Janaillac daar heel anders over. Hij noemde ze vandaag bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering nog steeds een zeer grote bedreiging.

Volgens Janaillac zullen de Golfmaatschappijen blijven groeien; hij noemde daarbij specifiek Emirates en Qatar Airways. Eerstgenoemde zal in 2020 een intercontinentale vloot hebben die twee keer zo groot is als die van AF-KLM, terwijl die van Qatar even groot zal zijn.

De topman sprak van een zeer competitieve markt naar Aziƫ. Naast de Golfmaatschappijen werden ook longhaul-lowcostmaatschappijen als bedreiging genoemd. Onder andere Air Asia X en Singapore Airlines-dochter Scoot willen op de korte termijn budgetvluchten naar Europa beginnen.

Boost
Janaillac benadrukte dat AF-KLM daarom zal blijven hervormen om te kunnen overleven. De kosten moeten omlaag en de productiviteit omhoog. Ook moet de nieuwe budgetmaatschappij Boost een belangrijke rol gaan spelen.

Boost zal verlieslijdende routes van Air France overnemen, zowel medium-haul (vanaf eind dit jaar) als long-haul (volgend jaar, met name naar AziĆ«). Daarvoor krijgt het bedrijf een vloot van uiteindelijk tien A350’s, achttien A320’s/A321’s en voor de korte termijn enkele A340’s.

Vakbonden
Franse pilotenvakbonden hebben zich tot nu toe zeer kritisch opgesteld tegenover Boost. Janaillac heeft er echter vertrouwen in dat ze op de korte termijn een overeenkomst zullen bereiken. Want, zo zei hij, “Boost moet en zal er komen, op wat voor manier dan ook.”

Bestel het boek Love is in the air!
Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button