LiefhebberNaast het nieuwsNieuws

Koning maakt laatste vlucht bij KLM Cityhopper

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag zijn laatste vlucht gemaakt als gastpiloot bij KLM Cityhopper; van Stavanger naar Amsterdam in een Fokker 70. Hij laat zich nu omscholen tot Boeing 737-piloot bij KLM, zo vertelt hij in een interview met De Telegraaf dat vandaag verschenen is.

Boeing 737
De laatste Fokkers van Cityhopper worden in oktober vervangen door Braziliaanse Embraers, en dus wordt het voor de koning tijd om zich te laten omscholen naar het vliegen van een ander type toestel. Het lag voor de hand om voor die Embraers te kiezen, maar de koning had behoefte aan iets nieuws: langere vluchten en andere bestemmingen.

Omdat intercontinentale vluchten geen optie zijn (dan zou hij moeten overnachten in het buitenland en ver van Nederland zijn), was er maar één ander KLM-vliegtuig geschikt: de Boeing 737. “Het leek me leuk ook eens op andere bestemmingen te vliegen, met meer passagiers en langere afstanden. Dat was voor mij echt de drijfveer voor de omscholing naar de 737”, aldus de koning.

Regeringstoestel
Willem-Alexander benadrukt in het interview dat zijn omscholing niks te maken heeft met de keuze voor het nieuwe regeringstoestel, dat eveneens een 737 wordt. Hij zegt dat hij al meer dan een jaar geleden voor het vliegen van 737’s gekozen heeft, ver voordat het nieuwe regeringsvliegtuig werd aangeschaft.

“Vliegen op het regeringsvliegtuig, daar hou ik mijn brevet niet mee bij. Daarvoor moet ik gastvlieger bij de KLM zijn, ongeacht wat het regeringsvliegtuig is.” De koning vervolgt: “Het gaat erom dat ik die 150 vlieguren per jaar moet maken. En die maak ik bij KLM. Kijk, als ik die Embraer was gaan vliegen, dan was er ook een 737 als regeringsvliegtuig gekomen.”

Vliegen bij KLM
De koning start aan het eind van de maand met de omscholing naar het vliegen van 737’s, en hij zal daar voor de zomer klaar mee zijn. Het is dus goed mogelijk dat KLM-passagiers in de zomervakantie door Willem-Alexander gevlogen worden of hem over Schiphol zien lopen, al doet hij dat zo anoniem mogelijk.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close