General aviationLiefhebberNaast het nieuws

Rotor fly-in vlak over de grens

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei vindt op Flugplatz Stadtlohn-Vreden, vlak over de grens bij Winterswijk, de eerste rotor fly-in plaats. Daarbij ligt de nadruk op gyrocopters, maar er zullen ook enkele helikopters hun opwachting maken. Rob Zeevalk, havenmeester van vliegveld Stadtlohn: ‘Het evenement is geen vliegshow en in de eerste plaats bedoeld voor vliegers en eigenaren van rotor-toestellen, die onderling ervaringen kunnen uitwisselen. Maar gyrocopter- en helikopterfans uit Nederland zijn van harte welkom’. De toegang tot de fly-in is gratis, bezoekers die via de lucht met een gyrocopter of een helikopter naar Stadtlohn komen betalen 5 euro landingsgeld.©Flieg mit Uns

Open lucht
Diverse fabrikanten van gyrocopters zijn aanwezig om hun nieuwste producten in de open lucht te presenteren. Zo zijn AutoGyro, German Gyro Safety Aviation, Ceiler Aviaton, Phenix Autogyro en Ela-Aviation present met een grote verscheidenheid aan typen, inclusief de nieuwe gyrocopter MTOSport 2017 van de firma AutGyro. Een proefvlucht met ervaren instructeur behoort tot de mogelijkheden. Als het weer meewerkt vindt er ’s avonds een recordpoging plaats in de vorm van een formatievlucht van alle aanwezige toestellen.

©Revierheli

Rondvluchten

Tijdens de fly-in is het mogelijk om tegen betaling een rondvlucht te maken in een gyrocopter en helikopter van het type Robinson R44. De prijs voor een helikopterrondvlucht bedraagt 40 euro. Op de static show staat onder andere een militaire Bölkow Bo105, een wat oudere helikopter, die niet meer in gebruik is. Iedereen kan het toestel van dichtbij bekijken en mag er zelfs in zitten. Dit type helikopter vloog onder meer voor de Nederlandse politie en de ANWB.

©Revierheli

Regulier
Bij goed weer biedt de luchthaven komend weekend, naast de activiteiten rond gyrocopters en helicopters, met het reguliere verkeer ook een interessante aanblik. Dan zijn de parachutespringers actief, zijn er zweefvliegtuigen in de lucht en voeren de vliegscholen hun vlieglessen uit. Wie belangstelling heeft kan bij een vliegschool een proefles nemen.

Steenworp
Het vliegveld van Stadtlohn, dat stamt uit de zestiger jaren, ligt ten oosten van Bundesstrasse 70 op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Het beschikt over een startbaan van 1.200 meter lengte, enkele hangars en een restaurant. Westavia en Airtraffic verzorgen de business aviation. Daarnaast wordt het vliegveld intensief gebruikt door Skydive Stadtlohn met hun Cessna 206/208 en Antonov 2 , Flugschule Air Stadtlohn, Flugschule Fun-Flight, NiftrikAir en diverse motor- en zweefvliegclubs.

Kijk voor meer informatie over de rotor fly-in op www.flugplatz-stadtlohn.de en www.fliegmituns.de

©Flugplatz Stadtlohn

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.