IncidentenOnderwerp

Russische Sukhois vliegen langs Nederlands fregat

Twee Sukhoi Su-24 Fencer gevechtsvliegtuigen van de Russische marine zijn afgelopen dinsdag drie keer langs het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Evertsen gevlogen. Het fregat vaart met een NAVO-vlootverband op dit moment in de Baltische zee.De twee Russische toestellen werden begeleid door twee vliegtuigen van de Zweedse luchtmacht. De twee Zweedse JAS-39 Gripens waren als “QRA” (Quick Reaction Alert) opgestegen ter bewaking van het Zweedse luchtruim. De Koninklijke Marine benadrukt dat de langsvliegende Russische toestellen geen gevaar vormden voor het Nederlandse fregat. Dit soort ‘incidenten’ tussen Russische vliegtuigen en NAVO-marineschepen komen ook wel vaker voor. Vorige maand nog vlogen enkele Russische toestellen langs een Amerikaans marineschip dat zich in de Zwarte Zee bevond.

Baltische luchtruim

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen maakt momenteel deel uit van de ‘Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1)’. Dit vlootverband vaart in het kader van de zogenoemde Assurance maatregelen in de Baltische zee. Met de militaire aanwezigheid wil de NAVO de directe buurlanden van Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en Roemenië steunen. Zo nam de Koninklijke luchtmacht van januari tot en met april 2017 ook al deel aan de NAVO-operatie ‘Baltic Air Policing’, ter verdediging van het Baltische luchtruim. In die periode onderschepten Nederlandse F-16’s een tiental Russische gevechtsvliegtuigen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.