MilitairNaast het nieuwsNieuws

Canada dreigt order Boeing te annuleren

De Canadese overheid overweegt dreigt een voorgenomen order voor Amerikaanse Super Hornets te annuleren als Boeing de aanklacht tegen vliegtuigbouwer Bombardier doorzet. Dit melden diverse media.Vliegtuigbouwer Boeing heeft de Amerikaanse International Trade Commission gevraagd om te onderzoeken of Bombardier de CSeries tegen dumpprijzen heeft aangeboden op de Amerikaanse luchtvaartmarkt. De lage prijzen zouden het gevolg zijn van staatssteun die Bombardier ontving van de federale Canadese overheid. Door die lage prijs betaalde United Airlines veel minder geld voor een grote order van 75 CS-100’s. Volgens Boeing kostte de toestellen 33,2 miljoen dollar per stuk, maar betaalde United slechts 19,6 miljoen dollar per stuk.

Herzien
In een reactie op de aanklacht, stelt de Canadese regering nu dat de militaire contracten met Boeing herzien worden. Canada zou in gesprek gaan over een order voor achttien Super Hornets. Dat zou Boeing ongeveer twee miljard dollar opleveren.

Belangen
“We beoordelen op dit moment de militaire contracten die met Boeing te maken hebben. Onze regering verdedigt de belangen van Bombardier, de Canadese luchtvaartindustrie en onze werknemers”, stelt minister van buitenlandse zaken Chrystia Freeland in een verklaring. Volgens Freeland is de klacht van de Amerikaanse bouwer “duidelijk bedoeld om nieuwe toestellen te weren van de Amerikaanse markt.”

Gewaardeerde klant
Een woordvoerder van Boeing omschrijft Canada in een reactie als een gewaardeerde klant. De vliegtuigbouwer “plaatst regelmatig substantiële orders bij Canada en heeft een supply chain in het hele land.”

Concurrentie
Bombardier wijst de aantijgingen resoluut van de hand. “Boeing maakt geen vliegtuig dat concurreert met de toestellen die Bombardier aanbood in de deal waar Boeing over klaagt”, stelt een advocaat van het bedrijf.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.