Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol

Schiphol: Parkeren naar gate wordt 2 km lopen

Schiphol sloopt de gunstig gelegen parkeergarage P2, zo bevestigde de luchthaven desgevraagd tegenover Up in the Sky. Schiphol heeft lang gedaan over het nemen van het besluit.Vanaf 1 oktober is het gedaan met het relatief dichtbij parkeren bij de Europese vluchten.

P2
De P2 parkeergarage maakt plaats voor bouwverkeer. Het wordt de uitvalsbasis voor de bouw van de nieuwe pier en terminal die tot 2023 gebouwd worden. De parkeergarage ligt dichtbij ‘Vertrek 1’ aan de aanliggende gates gelegen, waar de Europese vluchten vertrekken.

Op plek van het oude Hilton komt een kleine uitbreiding van P1 die eind 2017 klaar moet zijn. Vanaf die parkeergarage wordt het naar de nieuwe A-pier twee kilometer lopen. Parkeren in een ander deel van P1 (als er plek is), of vanaf een andere gate vertrekken, maakt de wandelafstand uiteraard korter.

Onduidelijkheid
Enkele maanden geleden werd nog een openbare aanbesteding uitgeschreven voor een opknapbeurt van P2. De eerste sectie zou verdwijnen en op de rest van de garage wilde de luchthaven twee extra parkeerlagen bouwen. Nu is op het laatste moment toch gekozen voor sloop van P2. In de oorspronkelijke plannen zou het besluit begin dit jaar worden genomen. Het is onduidelijk waarom Schiphol nu alsnog voor de sloop-optie kiest.

Tijdelijke P
P2 kent ongeveer drieduizend parkeerplekken. Een woordvoerder van Schiphol zegt dat er momenteel bekeken wordt hoe de parkeerplekken gecompenseerd worden. Voor de hand ligt dat deze voor de drukke periode van 2018 gevonden moeten zijn, anders heeft de luchthaven een parkeerprobleem. Er lijkt een nieuwe -mogelijk tijdelijke- parkeergarage te komen. Deze zou parallel aan P1 komen, op het veld waar nu gras ligt en bomen staan, tussen P1 en het Citizen M hotel. De kogel hierover is echter nog niet door de kerk. De naam is er wel al: P XXL.

Privium
Het slopen van P2 is ook een flink verlies voor de Privium passagier. Hoeft de veelvlieger nu slechts enkele minuten te lopen naar vertrek 1, dat wordt aanzienlijk langer als op de privium-plekken van P1 geparkeerd moet worden. Vanaf Privium-P1 naar de A-gates is het een ruime anderhalve kilometer lopen. Het is de tweede achteruitgang in korte tijd. Eerder verdween al de directe-loopbrug tussen P2 en de B- en C-pier. Privium kost 215 euro per jaar, plus 36 euro parkeergeld per dag.

Afstand

De afstand ingetekend op google maps
De nieuwe pier staat -uiteraard- nog niet op de luchtfoto; de getekende route over het platform is waar de A-pier en de tijdelijke corridor naar de pier komen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.

Gerelateerde artikelen