fbpx
Naast het nieuwsNieuwsOpmerkelijk

Poging om piloot overbodig te maken | video

Robots worden steeds vaker ingezet om mensen te vervangen. In de luchtvaart worden ze vooral ingezet bij productieprocessen. Vliegen blijft toch mensenwerk; een robot in de cockpit zal nog wel even duren. De cockpit zit wel vol met slimme elektronica; de autopilot is ook een soort robot. Maar er blijft altijd een menselijke piloot aanwezig in het vliegtuig.

Een Amerikaanse robot kan daar wellicht verandering in brengen. De Aircrew Labor In-Cockpit Automation System, kortweg ALIAS robot is ontwikkeld voor het Amerikaanse Defense Advanced Research Project Agency (DARPA). De robot fungeert als uitvoerend piloot waarmee slechts één vlieger aan boord nodig is. De robot voert commando’s uit die de piloot ingeeft.

ALIAS bevindt zich nog in de testfase, maar is al wel in staat om in een simulator een Boeing 737 een landing te laten maken met de autopilot, zoals te zien is in onderstaand filmpje van Aurora Flight Sciences:

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button