fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Slotcoordinator in hoger beroep over nachtslots

De onafhankelijk slotcoördinator gaat in beroep bij de rechtbank Nood-Holland. Corendon won daar een zaak tegen de slotcoördinator over de toekenning van nachtslots op Schiphol.

Als gevolg van de uitspraak in het kort geding mag Corendon deze zomer nachtslots gebruiken. Dat bevestigt ceo Steven van der Heijden desgevraagd tegenover Up in the Sky.

Voortrekken
De slotcoördinator stelt dat zij is gehouden aan de uitspraak van de rechter. “Deze uitspraak dwingt Airport Coordination Netherlands (ACNL) nu Corendon voor te trekken boven andere luchtvaartmaatschappijen”, aldus ACNL. “Daarom heeft ACNL, als onafhankelijke en onpartijdige slotcoördinator, geen andere keus dan in hoger beroep te gaan.”

Nachtslots
Wettelijk is bepaald dat er op Schiphol 34.000 nachtslots zijn. Vanaf volgend jaar is dat aantal in overleg met de omwonenden verlaagd naar 32.000. Hierop werd dit jaar alvast een voorschot genomen, tot ongenoegen van Corendon. Van der Heijden: “Transavia, TUI en KLM vlogen in 2009 ook al in de nacht. Dat was het laatste jaar dat historische rechten voor deze slots konden worden opgebouwd. Wij vlogen toen nog niet en hebben die rechten dus niet.”

Duur
Een maatschappij met historische rechten krijgt het jaar erna automatisch dezelfde slots toegekend. Van der Heijden legt uit dat Corendon de slots nodig heeft om de vloot zo efficiënt mogelijk in te zetten. “Anders moeten we extra capaciteit inhuren.” Als gevolg van de uitspraak kunnen de eigen toestellen meer vluchten uitvoeren door de spreiding van slottijden.

Hoger beroep
De rechtbank van Noord-Holland deed 19 mei uitspraak in het kort geding dat Corendon had aangespannen tegen de slotcoördinator. Deze maakte vandaag bekend hoger beroep aan te tekenen. Het is nog niet bekend wanneer dit zal dienen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button