fbpx
Flight ReportsFoto-artikelNaast het nieuwsNieuwsReviewsTravel

Flight review: SAS PLUS | A330-300 | Video

Airline: SAS
Route: Hongkong – Stockholm
Toestel: A330-343 (LN-RKT)
Klasse: PLUS (25H)
Mei 2017
Full service, long-haul in SAS PLUS (premium economy)
Beoordeling*:

SAS
De Scandinavische airline SAS heeft 3 hubs (Oslo, Kopenhagen & Stockholm) en vliegt vanaf daar op talloze Europese bestemmingen, op 6 steden in de VS én op 4 in Azië (Peking, Shanghai, Tokio en Hongkong). Sinds kort worden alle langeafstandsbestemmingen worden met een vernieuwd product aangevlogen: al hun Airbus 330 en 340-toestellen beschikken over een nieuwe business (full-flat) en SAS PLUS (premium economy).

Bij SAS is het mogelijk om tot 48 uur voor vertrek te bieden op een upgrade naar PLUS of business. Op de heenweg (Kopenhagen – Peking) werd ons bod van USD 350 voor een upgrade naar business gehonoreerd, op de terugweg (Hongkong – Stockholm) konden we plaatsnemen in SAS PLUS nadat SAS het bod van USD205 accepteerde. Deze review gaat over een deel van de terugweg, over de vlucht van Hongkong naar Stockholm in SAS PLUS in een A330.

Stoel & inchecken
De avond voorafgaand aan de vlucht verklapte Flightradar24 dat een hagelnieuwe A330, met 56 PLUS-stoelen in een 2-3-2-opstelling, ons van Hongkong naar Stockholm zou vliegen. Volgens Expertflyer waren er nog ruim voldoende stoelen beschikbaar voor verkoop en ook tijdens het online inchecken waren er opvallend veel stoelen in de PLUS-cabine geblokkeerd – alles wees erop dat het een rustige vlucht zou worden. We kozen voor stoel 25H, een raamstoel op de twee na laatste rij.

Het handige van de Airport Express in Hongkong is dat je je koffer al in de stad kunt inchecken voor de vlucht. Bovendien staat er daar bijna nooit een rij bij de incheckbalies, wij waren zelfs de enige passagiers die op dat moment. Ook op de luchthaven zelf verloopt alles geordend: er staan amper rijen en alles is goed aangegeven.

Een paar minuten nadat het boarden begon, kwamen we aan bij de gate. ‘Final call’ stond op de schermen en er was geen passagier meer te bekennen. Via de slurf gingen we aan boord, waar het inderdaad rustig was. Slechts een paar stoelen in de PLUS-cabine, gesitueerd net achter de business, waren gevuld.

Op alle stoelen, die met 47cm breedte een stuk breder zijn dat de standaard economy-stoelen, lagen een goedgevuld kussen met katoenen sloop, een dekbedje van katoen dat niet zou misstaan in de business, een flesje water en – alsof het geld toen op was – blauwe oordopjes voor het entertainmentsysteem. In de stoelzak zat bovendien een amenity kit, bestaande uit een oogmasker en tandenborstelsetje. De kit zelf was een stoffen zakje die te gebruiken is als schoenenzak.

Behalve breed, zijn de stoelen in PLUS ook comfortabel. Elke stoel heeft een stopcontact, USB-aansluiting, een cocktailtafeltje, voetsteun en een HD aanraakscherm van 12 inch. Het eettafeltje is weggewerkt in de middenconsole en is er wat lastig uit te halen. Fijn is ook de beenruimte, de seat pitch is ongeveer een meter en bovendien neemt de entertainmentbox onder de stoel erg weinig ruimte in.

Customer service
Onlangs paste SAS haar serviceconcept aan, wat ongetwijfeld komt door de felle concurrentie van Norwegian op haar hubs. Tegenwoordig is in economy, zowel short- als long-haul, alles tegen betaling. Op long-haul vluchten is de eerste maaltijd mét alcoholvrije drank nog inclusief, evenals thee & koffie. Dat is vrij uitgekleed op een 11 uur durende vlucht. In SAS PLUS en in business zijn alle dranken, maaltijden én wifi inclusief. En omdat de premiumklasse een andere boekingsklasse is (in geval van een gekochte upgrade is dat A), ontvang je flink wat statusmiles bij de meeste programma’s.

Catering
Direct na opstijgen kwam het vliegpersoneel langs met een warme, katoenen doek, een zakje amandelen en een drankje in plastic beker. Hoewel het nog maar 10 uur in de ochtend was, werden er al wijnen en zelfs champagne geschonken. Even later kwam de lunch, in ons geval een (aangevraagde) vegetarische maaltijd op een dienblad dat een slag groter is dan in economy en met glaswerk uit de business. De salade en vruchten lagen in plastic schalen, het warme eten – twee curries met rijst – zat nog in het aluminiumfolie. Het eten was smakelijk, maar niet meer dan dat. De tweede maaltijd, geserveerd anderhalf uur voor landing, was vergelijkbaar met de lunch.

Tussendoor kwamen stewardessen regelmatig langs met snacks (gummy bears, chocoladerepen, amandelen & chips) en dienbladen met sapjes en frisdranken. Na ongeveer 6 uur kwam er een trolley voorbij met broodjes en dranken. Het was daarnaast geen enkel probleem om tussendoor nog drinken of een snack te bestellen, het personeel was erg hartelijk.

Entertainment
Het entertainmentsysteem werkt met touchscreen, wat wat onhandig is wanneer je stoel helemaal achterover staat of wanneer je een spelletje wilt spelen. Aan de andere kant geen vervelende kabels waar je in verstrikt raakt. De indeling is intuïtief en het systeem werkt snel. Het aanbod aan films en series is zeer uitgebreid en internationaal, daarmee kom je de uren wel door. Aan muziek is de keus erg beperkt: de keuze was uit slechts 8 tracks, zoals ‘Various artists classical’ en ‘Various artists country’. Omdat de oordopjes die je krijgt niet zo fijn zijn en er gewoon een koptelefoonaansluiting naast het scherm zit, kun je het best je eigen koptelefoon meenemen. Lees je liever, bezoek dan het tijdschriftenrek met reisbladen en kranten bij de toiletten, achterin in de economy.

8 hele nummers

Minstens zo fijn is de wifi, gratis in PLUS en snel genoeg om te surfen, ook boven China. Net na opstijgen waren we nog verbaasd over hoe makkelijk we verbinding kregen met slechts een naam en e-mailadres, maar al snel liet het internet ons in de steek. Het was het merendeel van de tijd niet mogelijk om een pagina als upinthesky.nl te bezoeken. En ook de flight map was de gehele vlucht onbeschikbaar. Een opvallende feature was bovendien dat alle entertainment een uur voor landing plots werd uitgeschakeld, waarna er een uur lang zoetsappige teksten als ‘We’ve loved flying with you” en “Wonderful to meet you” voorbij kwamen.

Conclusie
Via een veiling kun je je economystoel voor vertrek upgraden naar PLUS of business: in ons geval kostte de upgrade €195 voor een vlucht van 11 uur. Het wifi werkte vaker niet dan wel en ook de catering was niet veel beter dan in economy. Toch vonden we het een goede deal; vooral de ruime cabine, comfortabele stoel en hoeveelheid statuspunten waren erg fijn.

Video

Subscribe op ons youtube kanaal voor meer (review)video’s!

*Sterren worden uitgedeeld door de maatschappijen te vergelijken binnen de eigen categorie. Een business class vlucht kan dus net zoveel sterren hebben als een LCC-vlucht.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button