fbpx
NieuwsOnderwerpen

Saoedische mega-order voor Lockheed en Boeing

De Saoedische defensieorder die eerder deze week bekend werd gemaakt, geeft een flinke stimulans aan Lockheed-Martin en Boeing. Beide bedrijven kunnen grote bestellingen tegemoet zien voor militaire toestellen en andere wapensystemen.

Bij het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan de Saoedische hoofdstad Riyad, ondertekenden Trump en de Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed een overeenkomst met een totale waarde van 110 miljard dollar. Lockheed gaat onder meer S-70 Blackhawk helikopters leveren, Boeing verwacht P-8 Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen en CH-47 Chinook helikopters te kunnen verkopen. Verder maken luchtverdedigingssystemen, radars en marinefregatten deel uit van de deal.

Lockheed
Lockheed-Martin zal samen met een Saoedisch bedrijf 150 Blackhawk helikopters gaan produceren. De toestellen zullen gedeeltelijk in de Verenigde Staten en gedeeltelijk in Saoedi-Arabië worden geassembleerd. Niet alle details over de bestellingen bij Lockheed zijn bekend gemaakt. Zo wordt er gesproken over “tactische vliegtuigen”. Nu is er een lopende bestelling bij Lockheed voor C-130J Hercules transportvliegtuigen voor de Saoedische luchtmacht. Maar waarschijnlijker is dat de Saoedische luchtmacht interesse heeft in de allernieuwste versie van de F-16, als aanvulling op de vloot van F-15, Typhoon en Tornado gevechtsvliegtuigen.

Boeing
Eind vorig jaar werd bekend al dat Saoedi-Arabië een verzoek had ingediend bij het Amerikaanse congres voor de levering van 48 CH-47F Chinook helikopters. Waarschijnlijk is de ondertekende overeenkomst een bevestiging hiervan. Saoedi-Arabië is al jaren een trouwe afnemer van Boeing, dat de afgelopen jaren AH-64 Apache aanvalshelikopters en 300 F-15 gevechtsvliegtuigen leverde. Vorig jaar werden de eerste van nog eens 84 F-15SA gevechtsvliegtuigen geleverd. De F-15SA is de allernieuwste versie van de F-15E Strike Eagle, speciaal ontwikkeld voor de Saoedische luchtmacht.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button