fbpx
AirlinesFrequente reizigersOnderwerpen

Ook BA rekent toeslag voor boekingssystemen

British Airways en Iberia heffen vanaf 1 november een extra toeslag op reizen die geboekt worden via het zogeheten Global Distribution System (GDS). Dit bevestigt een woordvoerder van British Airways desgevraagd tegenover Up in the Sky.

De maatschappijen gaan hiermee Lufthansa achterna, dat in 2015 al een extra heffing op de GDS-boekingen zette.

Alternatief
Vanaf 1 november vragen de Spaanse en Britse flagcarriers acht pond (9,15 euro) extra voor reserveringen in de GDS-systemen. Dit is per enkele reis. Voor een retourticket moet dus ruim 18 euro bijbetaald worden. Als alternatief kunnen reisbureaus de reizen boeken via een nieuwe website van beide maatschappijen. Ook komen de airlines met geavanceerde systemen waarmee geboekt kan worden. Via call-centers van de maatschappijen is een andere manier om zonder deze toeslag te boeken.

Significante verandering
In een brief, in handen van Up in the Sky, gericht aan klanten die nu via GDS’en boeken valt te lezen dat BA en Iberia zich voor kunnen stellen dat dit een “significante verandering” voor hun klanten betekent. “Daarom gaat de toeslag op 1 november in, zodat u zich klaar kan maken om over te schakelen op de legio andere mogelijkheden.” Ook wordt de discussie de komende tijd aangegaan met de klanten om hen zo goe d mogelijk te ondersteunen.

Lufthansa
Lufthansa was in 2015 de eerste maatschappij die het GDS minder aantrekkelijk maakte. Dat leidde ertoe dat er meer direct geboekt werd. Het totale aantal boekingen liep met 16 procent terug. In april deed ook Ukraine International het systeem in de ban.

Kostenpost
Boekingen via een GDS zijn voor airlines een extra kostenpost, omdat het GDS een afgesproken percentage van de ticketprijs overmaakt naar de maatschappij. British Airways en Iberia zeggen in hun brief met de toeslag te compenseren voor het verlies aan inkomsten als via GDS wordt geboekt. De bekendste GDS-systemen zijn Amadeus, Sabre en Travelport, maar er zijn er nog veel meer.

–Dit is een update van het bericht van 26 mei nadat we meer informatie van BA en Iberia ontvingen–

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button