fbpx
AirlinesFrequente reizigersOnderwerpenVeiligheid

FAA laat 10.000 stoelen uit vliegtuigen verwijderen

Amerikaanse maatschappijen moeten  ruim tienduizend stoelen uit hun vliegtuigen halen. De stoelen zijn niet veilig genoeg bij een crash. Luchtvaartautoriteit FAA heeft daarom opdracht gegeven om de stoelen te verwijderen en te vervangen voor nieuwe.

De bewuste stoelen worden gemaakt door stoelfabrikant Zodiac Aerospace en zijn geïnstalleerd in Boeing 717’s, Embraer E145’s, E170’s, E190’s en  een aantal toestellen van Bombardier. De FAA concludeerde in 2016 dat de stoelen uit de Slim en Slimplus-lijn extra nekletsel kunnen veroorzaken bij een crash.

Bindend
Na dat onderzoek gaf de organisatie al het advies om de stoelen te verwijderen, dat is nu omgezet in een airworthiness directive. Als aan zo’n regel niet voldaan wordt, wordt het toestel niet luchtwaardig verklaard.

Kosten
De maatschappijen die de stoelen geïnstalleerd hebben, hebben tot eind 2020 de tijd om de zitplaatsen te verwijderen en te vervangen. In totaal gaat het om 10.482 stoelen. De FAA schat de kosten van de hele operatie op 890.970 dollar. Het verwijderen van één stoel zou een manuur werk zijn.

Optimistisch
De betrokken luchtvaartmaatschappijen vinden die kostenschatting te optimistisch, stelt USA Today. De FAA berekent namelijk alleen het verwijderen van de stoelen. Dat er nog stoelen moeten worden teruggeplaatst, wordt niet meegenomen. Feedermaatschappij SkyWest trekt miljoenen uit voor de ombouw, stelt een woordvoerder.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button