AirlinesNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Miljardenorders Iran weer op losse schroeven

De Amerikaanse regering bekijkt opnieuw de miljardenorders van vliegtuigbouwers Airbus en Boeing met Iran. De VS dreigt met nieuwe sancties tegen het land. Dat kan grote gevolgen hebben voor beide vliegtuigbouwers, meldt Reuters.

De regering in Washington zal “alles doen in onze macht om extra sancties tegen Iran op te leggen”, zei Steven Mnuchin, minister van financiën tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij deed zijn uitspraken nadat president Donald Trump bij een bezoek aan Israël aankondigde een harder standpunt tegen Iran in te nemen.

Werkend
Volgens Mnuchin “werken de sancties echt” en is Iran ook door de sancties aan de onderhandelingstafel gekomen in 2015. Dat leidde uiteindelijk tot een nucleair akkoord, waardoor de vliegtuigen verkocht mochten worden.

Vergrootglas
De deals van Airbus en Boeing met Iran Air liggen al sinds 2015 onder een vergrootglas. De vliegtuigbouwers sloten grote deals voor de verkoop van tientallen vliegtuigen aan de maatschappij, maar Amerikaanse senatoren probeerden tevergeefs de deals tegen te houden. De volksvertegenwoordigers zijn bang dat de vliegtuigen voor militaire doeleinden gebruikt gaan worden.

Miljardenorder
Iran Air betaalt in totaal ongeveer 37 miljard dollar aan Airbus en Boeing voor de vliegtuigen. Airbus heeft inmiddels de eerste toestellen uit de order al geleverd. Bij Boeing worden tachtig vliegtuigen gekocht, Airbus mag er 100 leveren. De Franse bouwer ATR levert twintig toestellen, waarvan de eerste vier al vliegen. In april sloot Boeing een voorlopige deal met Aseman Airlines voor dertig 737’s.

Toestemming
Hoewel alleen de toestellen van Boeing in de Verenigde Staten gebouwd worden, moeten ook Airbus en ATR toestemming hebben van de VS om hun vliegtuigen te verkopen. Dit moet omdat minimaal tien procent van de onderdelen in de vliegtuigen in de VS gemaakt wordt. Zonder de toestemming, mogen de vliegtuigen niet afgeleverd worden.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close