fbpx
Editors choiceNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Rechter: besluit capaciteit Schiphol deugt niet

De rechtbank van Noord-Holland maakt korte metten met de wijze waarop de capaciteitsdeclaratie op Schiphol voor deze zomer tot stand is gekomen. De rechter stelt dat de slotcoördinator deze niet als basis had mogen gebruiken voor de slotuitgifte.

Dat blijkt uit de onderbouwing van het vonnis van de rechtbank in de zaak van Corendon tegen de slotcoördinator, over de uitgifte van nachtslots op Schiphol. Het vonnis werd begin deze week gewezen en daags erna openbaar gemaakt.

Onbevoegd
De rechter stelt dat de zogenoemde capaciteitsdeclaratie, op basis waarvan de onafhankelijk slotcoördinator slots kan uitgeven, onbevoegd is vastgesteld. Deze declaratie hoort tot stand te komen na overeenstemming daarover in het Operationeel Schiphol Overleg (OSO). Daarin zitten behalve Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, de homecarriers: Transavia, Martinair, TUIFly, easyJet, Corendon en de koepels SAOC en BARIN.

Eigen houtje
In het OSO kon echter geen overeenstemming bereikt worden over de beschikbaar te stellen zomercapaciteit voor dit jaar. Schiphol heeft die vervolgens op eigen houtje vastgesteld en als zodanig neergelegd. “De capaciteitsdeclaratie voor de zomer van 2017 is vastgesteld door Amsterdam Airport Schiphol, (…) nadat bleek dat na uitvoerige discussie geen unanieme overeenstemming kon worden bereikt in het ‘Operationeel Schiphol Overleg’ (…)”, citeert de rechtbank een brief van de luchthaven.

Overeenstemming
Volgens de rechter is in het Besluit slotallocatie ‘expliciet bepaald dat Schiphol de bevoegdheid tot het zelfstandig vaststellen van de capaciteitsdeclaratie is ontnomen’.
“Gelet op de genoemde bepaling in het Besluit slotallocatie heeft Schiphol de capaciteitsdeclaratie onbevoegd vastgesteld. Daaraan kan niet afdoen dat het OSO, waaraan de bevoegdheid tot vaststelling van een capaciteitsdeclaratie is gegeven, niet tot overeenstemming kon komen,” vervolgt de rechter.

Betwist
De slotcoördinator wist volgens de stukken -en betwist dat ook niet- dat onder meer easyJet, TUIFly en Corendon het niet eens waren met de door Schiphol vastgestelde capaciteitsdeclaratie. De slotcoördinator voert aan dat zij niet kon overgaan tot het uitgeven van slots zonder slotdeclaratie. De rechter stelt daar tegenover dat dit niet rechtvaardigt dat het dan op basis van een onrechtmatig totstandgekomen declaratie toch is gebeurd. Hoe dit dan wel had gemoeten, blijft onduidelijk.

Onafhankelijk
De slotcoördinator zei eerder tegen Up in the Sky dat het wellicht een idee zou zijn een onafhankelijke partij te betrekken bij de capaciteitsdeclaratie. “Nu steeds meer discussie ontstaat over het vaststellen van die capaciteitsdeclaratie en de belangen die daarbij spelen, kan het nuttig zijn om die analyse (ook) eens te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Daar komt mogelijk hetzelfde uit, maar opgesteld door een onafhankelijke externe geeft dit wellicht een neutraler perspectief. Het gaat immers om voor ieder grote belangen op de luchthaven”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button