fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

KLM: Stoelen Embraer zijn in orde

De stoelen in de volledige Embraer-vloot zijn in orde. Dat meldt een woordvoerster van KLM tegen Up in the Sky.

Eerder was sprake van een mogelijke vervanging van alle stoelen, een kostenpost die tot 17 miljoen zou kunnen oplopen.

In orde
De woordvoerster zegt dat nu blijkt dat op de E-190’s niet één van het type stoelen zit die de FAA heeft afgekeurd. De stoelen van de E-175’s zijn wel van het type, maar ze zijn voor plaatsing al aangepast, zodat de gewraakte crashveiligheid niet in het geding is. “Er is dus geen veiligheids- en/of financieel risico voor KLM”, zo meldt de zegsvrouw.

Onveilig
Stoelen geplaatst in veel Embraers zijn onveilig bij een crash en moeten vervangen worden. Dat stelt de Amerikaanse FAA. De instantie vaardigde eerder deze week een airworthiness directive uit dat de Slim en Slimplus line van Zodiac vervangen moeten worden. De stoelen kunnen bij een crash nekletsel veroorzaken, bleek uit crashtest-video’s. In de Verenigde Staten moeten daarom 10.482 stoelen vervangen worden. Niet alleen in Embraers, ook in andere toestellen zoals Bombardier CRJ’s en Boeing 717’s zijn de stoelen geplaatst.

Kosten
KLM vliegt met 38 Embraer toestellen. Er zijn dertig E-190 en acht E-175 toestellen in de vloot. In totaal gaat het om 3704 stoelen. Het vervangen van de stoelen had KLM miljoenen euro’s gekost. De mogelijke kostenpost is nu dus afgewend.

Reactie
KLM heeft een formele reactie van de FAA, Embraer en Zodiac gevraagd, zei de woordvoerster vrijdag. Na de reactie van Embraer blijkt dus een dag later dat de stoelen van KLM Cityhopper aan alle eisen voldoen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button