fbpx
NieuwsOnderwerpen

Lang hemelvaart weekend: Dit was het nieuws

De hemelvaart zorgde ervoor dat veel mensen een lang weekend vrij hadden. Samen met het lekkere weer heb je misschien niet al het luchtvaartnieuws gezien. Er was een hoop nieuws. Up in the Sky zet de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje, zodat je maandag weer helemaal up to date bent.

Schiphol
In een rechtspraak aangespannen door Corendon over het niet toekennen van nachtslot, gaf de rechter Schiphol een harde tik op de vingers. De gehele capaciteitsbeslissing voor het jaar 2017 was onrechtmatig vastgesteld. Uit de rechtszaak bleek dat Schiphol de beslissing naar zich toegetrokken heeft. Dat is volgens de rechter wettelijk expliciet verboden. De veelbesproken uitgegeven 500.000 slots hadden niet op deze manier uitgegeven mogen worden. Hoe nu verder is onduidelijk.

Er was ook goed nieuws voor Schiphol. De vertragingen van het onderhoud van de Kaagbaan is beperkt gebleven. Vrijdag ging de baan weer open.

Stoelen
Ruim 10.000 stoelen van Zodiac zijn niet veilig, zegt de FAA. Ze moeten allemaal vervangen worden, een kosten post van miljoenen. KLM leek ook met de stoelen te vliegen in de gehele Embaer-vloot. De maatschappij zocht het uit en meldde een dag later aan Up dat er al maatregelen getroffen waren. Bij KLM Cityhopper is er niks aan de hand.

British Airways
Twee keer groot nieuws van BA dit weekend. Door een computerstoring moesten vele vluchten geannuleerd worden op zaterdag. De hele dag vloog de maatschappij niet van haar grootste hubs Heathrow en Gatwick. Zondag werd het schema grotendeels weer gevlogen.

In navolging van Lufthansa besloten BA en Iberia om toeslag te rekenen voor tickets geboekt via Global Distribution Systems als Amadeus en Sabre. Toen Lufthansa de toeslag invoerde was de met name zakelijke reismarkt in rep en roer. Nu de volgende grote partij om is, lijkt een dergelijke toeslag de norm te worden. De maatschappijen trekken zo de boekingen naar zich toe.

Corendons third
Zonder poespas heeft Corendon haar derde maatschappij gelanceerd. Na de maatschappijen in Turkije en Nederland is het derde zusje op Malta gevestigd.

Andere ‘lancering’ was die van de Russische uitdager van de narrow-body duopoly van Boeing en Airbus. Nadat begin mei de Chinese C919 voor het eerst opsteeg, was het nu de beurt aan de MC-21.

Parkeergarage
Zaterdagavond stortte een deel van de in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport in. Het had ook z’n effect op het vluchtschema.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button