IncidentenMilitairNaast het nieuwsNieuws

VS boos op China na onderschepping P-3

Twee Chinese vliegtuigen hebben woensdag een Amerikaans marinevliegtuig onderschept boven de Zuid-Chinese Zee. Volgens de VS zou dit op onprofessionele wijze gebeurd zijn. Dat meldt persbureau Reuters.

Het Amerikaanse P-3 Orion surveillancevliegtuig was 240 kilometer verwijderd van Hong Kong. Dat was nog in het internationale luchtgebied.

Afstand
Een Amerikaanse autoriteit zei dat één van de Chinese J-10 gevechtsvliegtuigen ongeveer 183 meter voor het vliegtuig vloog en circa 30 meter erboven. Het tweede vliegtuig bleef op ongeveer 686 meter afstand van de rechtervleugel. Het Pentagon noemt de actie ‘onveilig en onprofessioneel’.

Wantrouwen
China is erg achterdochtig over de Amerikaanse militaire activiteiten boven de kustlijn, vooral rond de Zuid-Chinese Zee. Eerder deze maand onderschepten twee Chinese SU-30’s een Amerikaanse vliegtuig die over de Oost-Chinese Zee vloog.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button