fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Alders waakt nog halfjaar over groei Schiphol

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (IenM) heeft het voorzitterschap van Hans Alders van de Omgevingsraad Schiphol met een halfjaar verlengd. Dit omdat er twee belangrijke adviesaanvragen over de toekomst van Schiphol op tafel liggen.

Dijksma schrijft in een brief aan de Kamer dat zij de termijn van Alders verlengt “om de continuïteit in de lopende adviestrajecten te borgen.” Het gaat om de ontwikkeling van Schiphol in de periode na 2020 en de afstemming van de ontwikkeling van de luchtvaart in relatie tot de omgeving.

KLM
De Omgevingsraad Schiphol is de opvolger van de Alderstafel en de Commissie Regionaal Overleg Schiphol en bestaat sinds 1 januari 2015. In de ORS zitten vertegenwoordigers van de omliggende gemeenten van de luchthaven, afgevaardigden van het ministerie, LVNL, BARIN, KLM, Schiphol, de provincies en vertegenwoordigers van de omwonenden.

Aldersakkoord
Alders is sinds het begin de onafhankelijk, door het ministerie benoemde voorzitter van het overlegorgaan. Vorig jaar vroeg Dijksma de ORS advies over de toekomst van Schiphol na 2020. In het Aldersakkoord van 2008 werden afspraken gemaakt over de ontwikkeling van Schiphol tot 2020. Daarin is afgesproken dat de luchthaven tot 500.000 vliegbewegingen mocht groeien. Die grens is al bereikt.

Fouten
Om te komen tot afspraken over de toekomst van Schiphol is de Milieu Effectrapportage (MER) als uitgangspunt van belang. Die lag er al, maar de Commissie voor de MER concludeerde dat Schiphol fouten had gemaakt in de berekening van het geluid. Daarom moet dit opnieuw gebeuren. De nieuwe getallen worden volgens de woordvoerder van de ORS deze zomer verwacht.

Einde
“Het is belangrijk dat we de belangen op basis van de feiten kunnen afwegen,” aldus de woordvoerder. “Dan pas kunnen de partijen echt in gesprek.” Gezien de verlening van het voorzitterschap van Hans Alders tot 1 januari 2018, lijkt het de verwachting dat deze gesprekken nog dit jaar tot een goed einde worden gebracht

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button