In de nieuwste Amerikaanse budgetaanvragen voor het belastingjaar 2018 staat niets meer vermeld over het schrappen van de A-10 en de U-2. De USAF bevestigt dat er voorlopig geen plannen meer zijn om deze toestellen uit dienst te nemen.
De A-10 en de U-2, beide zeer gespecialiseerde vliegtuigen, ontworpen voor één taak, dreigden het slachtoffer te worden van bezuinigingen. De aanschaf van nieuwe vliegtuigtypen als de F-35 zou voor een deel bekostigd worden door andere, oudere toestellen te schrappen. Deze plannen lijken nu dus definitief van de baan.
Tank killer
De afgelopen jaren lag de A-10 regelmatig onder vuur. Om kosten te besparen, werd voorgesteld om de A-10 sneller met pensioen te sturen dan oorspronkelijk gepland. Ontworpen in de jaren ’70, was de rol van de A-10 als ‘tank-killer’ al lang uitgespeeld, zo was de redenering. Sinds de jaren ’90 heeft het toestel zich echter bewezen als een ideaal grondaanvalsvliegtuig. Door ‘close air support’ (ondersteuning vanuit de lucht) te verlenen aan grondtroepen, heeft de A-10 ook veel fans gekregen buiten de luchtmacht. Of de A-10 zou kunnen worden vervangen door de F-35 of een ander vliegtuigtype, leidde tot lange en felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Uit vrijgegeven documenten over de begroting voor 2018 blijkt nu dat alle 283 A-10’s voorlopig in dienst zullen blijven.
Spionage
Het U-2 spionagevliegtuig is nog aanzienlijk ouder dan de A-10. Ontworpen in de jaren ’50, wordt dit toestel al 60 jaar ingezet voor fotoverkenning vanaf grote hoogte. Doordat het is uitgerust met gespecialiseerde camera’s en nieuwe sensoren, kan het nog altijd waarnemingen doen die satellieten en drones niet kunnen evenaren. De onbemande RQ-4 ‘Global Hawk’ was de beoogde opvolger van de U-2. In 2015 voorspelde een USAF-generaal echter dat ‘het nog acht jaar zal duren voordat de RQ-4 90% zal kunnen doen van wat de U-2 kan’. De huidige vloot van ongeveer 30 U-2’s is dus voorlopig gered. Maar: er is ook budget gereserveerd om de RQ-4 te voorzien van nieuwe sensoren.
SimFlying gaat crowdfunden! Doe je mee?
Investeer in de nieuwe B737NG-simulator van SimFlying!
Je kan SimFlying helpen door mee te investeren via de gelanceerde crowdfundingcampagne. Leen geld en ontvang het binnen 5 jaar terug met mooie kortingen, of koop alvast een tegoedbon voor de nieuwe simulator.