fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Mensen op Mars – 4*

Joris van Casteren | Mensen op Mars
Paperback | 336 pagina’s | € 19,95
ISBN 978-90-44628-72-2
Prometheus | 2016

In Mensen op Mars duikt journalist Joris van Casteren in het Mars One project. In 2012 aangekondigd, heeft dit project tot doel om een bemande Marsmissie uit te voeren. Aanvankelijk stond dit gepland voor 2023, maar inmiddels wordt op de website van Mars One het jaartal 2027 genoemd, met mogelijke uitloop tot 2029. Joris van Casteren onderzoekt in Mensen op Mars wat er sinds 2012 gebeurd is rondom Mars One, zoekt hij contact met mogelijke kandidaten voor de bemande missie en toont hij aan dat onze fascinatie met Mars niets nieuws is.

Sinds de oudheid wordt Mars in de meeste culturen geassocieerd met oorlog en ander onheil. Toch fantaseert Johannes Kepler aan het begin van de zeventiende eeuw al over ontdekkingsreizen naar Mars. Hoewel nu het ontdekkingsaspect zeker ook nog een rol speelt, laat Joris van Casteren zien dat de wensdromen iets urgents hebben gekregen. Met een gestaag groeiende wereldbevolking, milieuvervuiling, klimaatverandering, onderlinge conflicten, dreiging van chemische oorlogsvoering, en het steeds beter in kaart gebrachte gevaar van buitenaf in de vorm van meteorietinslagen, geloven steeds meer mensen dat de toekomst van de mensheid buiten de aarde ligt. Voor Mensen op Mars spreekt hij mensen die bij Mars One betrokken zijn, alsook enkele aspirantkandidaten, en allen noemen het voortbestaan van onze soort een van de belangrijkste redenen van hun missie.

Dit roept naast financiële en technische haalbaarheid geheel nieuwe vragen op. In het scenario van Mars One vertrekken in eerste instantie vier mensen naar Mars, waarna zich elke twee jaar vier nieuwe avonturiers bij hen zullen voegen – zonder dat iemand ooit terugkeert naar de aarde. Welke bestuursvorm is geschikt voor een kolonie zo ver weg van alles wat de kolonisten bekend is? Welke mate van diversiteit op allerlei niveau’s is wenselijk of in ieder geval werkbaar? Wat te doen als onverhoeds toch de pleuris uitbreekt? Joris van Casteren beheerst zijn vak als geen ander en geeft geen antwoorden, maar laat de lezer de ruimte om hier zelf over na te denken. Evengoed, wie na het lezen van Mensen op Mars twijfelt of de mens de zwakste schakel van Mars One en vergelijkbare projecten zal blijken te zijn, is een optimistisch mens.

[bol_product_links block_id=”bol_592c2fdaecc6d_selected-products” products=”9200000051539495″ name=”Mensen op Mars” sub_id=”Joris van Casteren” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

 

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button