Britse reizigers moeten zich na de Brexit voorbereiden op het ergste; reizen per boot. Dit stelt Michael O’Leary, ceo van Ryanair. “Wij bereiden ons voor op het ergste; dat er wekenlang geen vluchten zijn”, stelt hij volgens de Britse krant Express.
O’Leary deed zijn uitspraken vorige week op een persconferentie in Dublin. De Ier toont zich al langer ongelukkig met de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor Ryanair.
Verdragen
De Britten hebben volgens O’Leary ‘geen idee’ wat hen te wachten staat als de Brexit afgerond is. De zogenoemde ‘Hard Brexit’ benadering zorgt ervoor dat de Britten alle verdragen met het Europese Hof van Justitie opzeggen. Eén van die verdragen zijn de Open Skies-afspraken. Met deze afspraken kunnen Britse airlines door het Europese luchtruim vliegen. Als Groot-Brittannië
Nieuwe afspraken
O’Leary voorspelt dat het Verenigd Koninkrijk zich weer zal melden bij de Europese Unie om nieuwe Open Skies afspraken te maken. “Het is heel waarschijnlijk dat die afspraken er in de eerste maanden na de Brexit nog niet zijn”, zegt hij. “In die tijd is er geen grond waarop wij naar Europa kunnen vliegen, of andersom.”
Harde aanpak
De ceo van Ryanair waarschuwt ook voor Lufthansa en Air France. Beide maatschappijen willen dat de Europese Unie zich hard opstelt tegenover Groot-Brittannië. “Misschien is dat de enige manier om de Britse kiezer te laten zien dat ze een slechte keuze gemaakt hebben”, aldus O’Leary.
Nederland
Als de vluchten gestaakt worden, heeft dat ook grote gevolgen voor de Nederlandse markt. In 2016 vlogen 10,3 miljoen passagiers tussen beide landen. Amsterdam is één van de populairste bestemmingen van easyJet en ook FlyBe en British Airways voeren dagelijks veel vluchten uit. KLM vliegt dagelijks 67 keer naar het Verenigd Koninkrijk.