fbpx
Business JetsIncidentenNieuwsOnderwerpenVeiligheidVliegvelden

Dornier maakt buiklanding in Mogadishu | Video

Een Dornier Do-328 Jet van de missie van Afrikaanse Unie in Somailë (AMISOM) heeft donderdag een buiklanding gemaakt op het vliegveld van Mogadishu, de hoofdstad Somalië. Daarbij schoof het toestel van de baan en brak de vleugel. Er vielen geen gewonden.

Het toestel was opgestegen vanaf het vliegveld vanaf Entebe in buurland Oeganda en werd volgens lokale media gehuurd door Bancroft Global Development, een Amerikaans privaat militair bedrijf dat AMISOM ondersteunt.

Buiklanding
Vlak voor de landing op 30 mei meldde de piloot problemen met het toestel. Het toestel ging daarop in een holding pattern, zodat de piloten de checklist konden nalopen. Toch kregen ze het landingsgestel niet naar beneden. Op beelden is te zien dat het toestel met het landingsgestel opgetrokken het vliegveld benaderd en een buiklanding maakt. Daarna schoot het half van de baan.

Huis
De Dornier schoof bijna een kilometer door op de baan, Daarbij heeft het met de linkervleugel een huis geraakt. De brandweer was snel bij het toestel en legde direct een schuimdeken eromheen. Niemand raakte gewond.

Vertraging
Door de crash liepen andere vluchten vertraging op. De Do-328 is inmiddels van de baan gehaald en het vliegveld werkt weer volgens schema. Wat de precieze oorzaak is, wordt nog onderzocht.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button