fbpx
InnovatieNieuwsOnderwerpenRuimtevaart

Tweedehandsje naar het ISS gestuurd

Het is Elon Musk gelukt. Zaterdagmiddag lokale tijd heeft SpaceX voor het eerst een gebruikte Dragon vrachtcapsule naar het internationale ruimtestation ISS gelanceerd. De Dragon werd met een al eerder gebruikte SpaceX Falcon 9 de ruimte ingestuurd. Daarmee schrijft SpaceX opnieuw geschiedenis.

De gereviseerde capsule werd zaterdag vanaf de lanceerinstallatie op het Kennedy Space Center in Florida in een baan om de aarde gebracht. Aan boord zijn voorraden, apparatuur voor experimenten en hardware voor het ISS.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=URh-oPqjlM8″ width=”640″ height=”380″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jBiJeXqpbcM” width=”640″ height=”380″ class=”MauritsV”][/su_youtube]

Landing
Ook nu weer landde de lanceermodule op eigen kracht op het speciaal ontworpen schip, vlak voor de kust van Cape Canaveral. Dit is de elfde keer dat de raket intact op aarde terugkeerde, zes keer op het schip en vijf keer op de landingszone op land.

Geschiedenis
Met de succesvolle schrijft het Amerikaanse bedrijf opnieuw geschiedenis. Dat deed het eerder al door de lanceermodule veilig en zonder al te veel schade zelf te laten keren op aarde. Doordat de materialen hergebruikt kunnen worden voor nieuwe lanceringen, worden de kosten voor ruimte vaart een stuk lager en lijkt ruimte reizen voor mensen een stap dichterbij te komen.

Bemande missie
Musks SpaceX denkt dat in 2018 de Dragon in zijn geheel hergebruikt kan worden. Nu moeten er nog wel steeds nieuwe onderdelen aan de capsule worden toegevoegd. Als het lukt om de capsule geheel te kunnen houden, wil SpaceX in datzelfde jaar een bemande missie naar de maan sturen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button