Foto artikelHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsNieuws

Spitfires publiekstrekker op Oostwold Airshow

De negende editie van de Oostwold Airshow dit weekend was volgens de organisatie ‘de meest succesvolle ooit’. Met 30.000 bezoekers in twee dagen trok de vliegshow meer belangstellenden dan in voorgaande jaren.

Begonnen in 1999 als een relatief bescheiden show, weet Van der Meulen inmiddels een steeds groter aantal historische toestellen naar Oost-Groningen te halen. Ook komen er ieder jaar meer bezoekers naar het evenement. Bij de vorige editie, twee jaar geleden, kwamen er zo’n 20.000 mensen naar Oostwold. Dit jaar werd dat aantal ruim overtroffen.

P-51D Mustang van Tom van der Meulen © Leonard van den Broek

Warbirds
Liefhebbers van historische vliegshows zijn er aan gewend om ver te moeten reizen. De shows op Duxford in Groot-Brittannië en La Ferté Alais in Frankrijk zijn een begrip en staan altijd garant voor grote aantallen vliegende ‘warbirds’. In Nederland zijn er niet of nauwelijks vergelijkbare evenementen. Initiatiefnemer Tom van der Meulen, eigenaar van een luchtvaartbedrijf gevestigd op het vliegveld van Oostwold, bracht hier een aantal jaren geleden verandering in. Zelf is Van der Meulen eigenaar van een P-51D Mustang, die hij regelmatig voorvliegt op shows in binnen- en buitenland.

Drie van de ‘warbirds’ tijdens de Oostwold airshow © Leonard van den Broek

De organisatie slaagde er dit jaar in om maar liefst negen jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar te krijgen. Deze ‘warbirds’, zoals de Spitfire en de P-51 Mustang, hebben op  mensen nog een enorme aantrekkingskracht. Dat er maar liefst vier Spitfires tegelijk te zien zouden zijn, was dan ook voor velen een extra reden om de show te bezoeken. Verder waren er, naast Van der Meulen’s eigen Mustang, nog een tweede P-51, twee P-40’s en een Hawk 75 te zien.

Formatie van vier Spitfires boven Oostwold © Leonard van den Broek

Hoogtepunt van de show was een formatie van vier Spitfires, een bijzonderheid in het Nederlandse luchtruim. Onder de liefhebbers trok een Noorduyn UC-64 Norseman grote belangstelling. Van dit type is dit het enige vliegende exemplaar in Europa. De Norseman is eigendom van een Noorse stichting, die ook een Spitfire en een P-51 naar Oostwold bracht. Of er over twee jaar een tiende Oostwold Airshow zal plaatsvinden, laat de organisatie nog in het midden. Een besluit hierover zal in de loop van 2018 genomen worden.

 

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button