AirlinesOnderwerpProfessional

“Passagiersafname in dubbele cijfers voor Qatar”

Door het vliegverbod voor Qatar Airways dreigt de maatschappij veel passagiers te verliezen. Volgens consultancybureau CAPA zou de passagiersafname meer dan tien procent kunnen bedragen. Dit meldt de Indiase website Business Standard.

Qatar Airways heeft sinds 5 juni last van een vliegverbod, dat is ingesteld door Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte. De landen houden hun luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit Qatar. Ook wordt er vanuit die landen niet meer naar Qatar gevlogen.

Thuismarkt
Volgens CAPA kan het vliegverbod grote gevolgen hebben voor Qatar Airways. De maatschappij heeft nauwelijks een ‘thuismarkt’ en moet het vooral hebben van overstappende passagiers uit andere landen. “Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn Qatar’s grootste markten, nog groter dan India. De maatschappij is de grootste buitenlandse airline in de Verenigde Arabische Emiraten”, stelt CAPA. Business Standard stelt dat slechts tien procent van alle reizigers van Qatar Airways uit Qatar zelf komt.

Groter
Qatar is volgens CAPA ook groter in Bahrein, Saudi-Arabië, de VAE en Egypte dan airlines uit die landen in Qatar zijn. Die maatschappijen hebben dus minder hinder van het vliegverbod.
Het consultancybureau voorspelt dat de passagiersafname voor Qatar Airways fors kan uitvallen, omdat er in Doha veel wordt overgestapt. “Gevolgen met dubbele cijfers zijn op z’n minst haalbaar”, stelt CAPA.

Omvliegen
Door het vliegverbod moeten veel vluchten van de maatschappij een eind omvliegen. Toestellen die naar Afrika gaan, kunnen niet direct naar het westen over Saudi-Arabië heen. In plaats daarvan moeten ze eerst een eind naar het zuiden, voor ze de westelijke koers kunnen inzetten. Dit kost per vlucht veel extra kerosine.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/