fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

“Passagiersafname in dubbele cijfers voor Qatar”

Door het vliegverbod voor Qatar Airways dreigt de maatschappij veel passagiers te verliezen. Volgens consultancybureau CAPA zou de passagiersafname meer dan tien procent kunnen bedragen. Dit meldt de Indiase website Business Standard.

Qatar Airways heeft sinds 5 juni last van een vliegverbod, dat is ingesteld door Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte. De landen houden hun luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit Qatar. Ook wordt er vanuit die landen niet meer naar Qatar gevlogen.

Thuismarkt
Volgens CAPA kan het vliegverbod grote gevolgen hebben voor Qatar Airways. De maatschappij heeft nauwelijks een ‘thuismarkt’ en moet het vooral hebben van overstappende passagiers uit andere landen. “Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn Qatar’s grootste markten, nog groter dan India. De maatschappij is de grootste buitenlandse airline in de Verenigde Arabische Emiraten”, stelt CAPA. Business Standard stelt dat slechts tien procent van alle reizigers van Qatar Airways uit Qatar zelf komt.

Groter
Qatar is volgens CAPA ook groter in Bahrein, Saudi-Arabië, de VAE en Egypte dan airlines uit die landen in Qatar zijn. Die maatschappijen hebben dus minder hinder van het vliegverbod.
Het consultancybureau voorspelt dat de passagiersafname voor Qatar Airways fors kan uitvallen, omdat er in Doha veel wordt overgestapt. “Gevolgen met dubbele cijfers zijn op z’n minst haalbaar”, stelt CAPA.

Omvliegen
Door het vliegverbod moeten veel vluchten van de maatschappij een eind omvliegen. Toestellen die naar Afrika gaan, kunnen niet direct naar het westen over Saudi-Arabië heen. In plaats daarvan moeten ze eerst een eind naar het zuiden, voor ze de westelijke koers kunnen inzetten. Dit kost per vlucht veel extra kerosine.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button