fbpx
Foto-artikelHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsNieuws

Oostwold Airshow 2017 | Foto-longread

Op het vliegveld Oostwold (Groningen) vond afgelopen Pinksterweekend de negende Oostwold Airshow plaats. De organisatie noemde de show ‘meest succesvolle editie ooit’, met 25.000 bezoekers in twee dagen.

Kenmerkend voor de Oostwold Airshow zijn de vele historische toestellen, waaronder negen ‘warbirds’. Deze jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog spreken nog altijd erg tot de verbeelding.

Vier Spitfires in formatie boven Oostwold © Leonard van den Broek

De Spitfire is uiteraard het allerbekendste type jachtvliegtuig uit die periode. Dat er zelfs vier Spitfires tegelijk zouden voorvliegen, was voor veel mensen een extra reden om de show te bezoeken.

Tom van der Meulen in zijn P-51D Mustang © Leonard van den Broek

De P-51 Mustang is een andere bekend type ‘warbird’, waarvan er tijdens de show twee te zien waren. Tom van der Meulen, eigenaar van een vliegbedrijf op Oostwold en initiatiefnemer van de show, is eigenaar van een Mustang met de naam ‘Damn Yankee’. Van der Meulen opende show rond het middaguur met een demonstratie van zijn eigen P-51. De ‘Norwegian Spitfire Foundation’ was aanwezig met drie toestellen, waaronder een Mustang in RAF-kleuren en een markante ‘haaiebek’.

P-51D Mustang van de Norwegian Spitfire Foundation © Leonard van den Broek
Spitfire HF.IX met Noorse markings © Leonard van den Broek

De Norwegian Spitfire Foundation heeft zich tot doel gesteld om een vliegende Spitfire naar Noorwegen te halen. Om hun inspanningen kracht bij te zetten, vliegt de stichting tijdelijk met een Britse Spitfire in Noorse kenmerken. Dit toestel heeft nu de markeringen van de Spitfire die in 1945 nabij vliegveld Eelde is neergeschoten. De Noorse piloot, Rolf Arne Berg, kwam hierbij om het leven.

Noorse UC-64 Norseman © Leonard van den Broek

Behalve een Mustang en een Spitfire, brachten de Noren ook een Noorduyn UC-64 Norseman mee.  Van dit type vliegtuig is het momenteel het enige vliegende exemplaar in Europa. In het Aviodrome te Lelystad wordt een Norseman gerestaureerd, dus in de toekomst komt hier wellicht verandering in.

Cessna O-2 van St. Postbellum en Curtiss P-36 Hawk © Leonard van den Broek
OV-10B Bronco in de kleuren van de Duitse luchtmacht © Leonard van den Broek

Historische vliegtuigen uit een recenter verleden waren ook op Oostwold te zien. De ‘Postbellum Foundation’ stuurde hun Cessna O-2 Skymaster naar Groningen. Uit België kwam het ‘Bronco Demo Team’ met een OV-10B Bronco. Beide typen vlogen onder meer tijdens de Vietnam-oorlog als observatie-vliegtuig bij de Amerikaanse luchtmacht. De Bronco die op Oostwold te zien was, heeft bij de Duitse luchtmacht dienst gedaan als doelsleper.

‘Air Combat Europe’met twee Blackshape BS.100 Prime vliegtuigen © Leonard van den Broek

Modernere vliegtuigtypen ontbraken zeker niet tijdens de show. Het Britse ‘Global Stars Aerobatics Team’ zette met twee Extra 330’s een spectaculaire kunstvliegdemonstratie neer. Uit Lelystad kwam het ‘Air Combat Europe’ demoteam. Met twee Blackshape Prime toestellen liet het team zien dat met deze microlight toestellen ook uitstekend geschikt zijn voor het trainen en simuleren van luchtgevechten.

Twee ‘re-enactors’ van ETOR 40-45 © Leonard van den Broek
Een ‘re-enactor’in het uniform van de RAF © Leonard van den Broek

Verschillende ‘re-enactors’ waren op het showterrein aanwezig. Op de grond was een authentiek militair kampement ingericht, bevolkt door ‘soldaten’ in originele gevechtsuitrusting. De leden van ‘European Theatre of Operations Reenactment’ (ETOR 40-45) lieten op deze manier zien hoe een militair kampement tijdens de Tweede Wereldoorlog er ongeveer uit zag.

Oostwold Airshow 2017 © Leonard van den Broek

Hoewel het in bezoekersaantal alle voorgaande edities ver heeft overtroffen, maakt de organisatie een voorbehoud over de toekomst. Of er een tiende editie zal komen (en zo ja wanneer), zal afhangen van de evaluatie en de financiële eindafrekening. Een besluit hierover wordt in de loop van volgend jaar verwacht.

De ‘Breitling Wingwalkers’ © Leonard van den Broek
OV-10B Bronco in formatie met twee Yak 52’s © Leonard van den Broek
Curtiss P-36 Hawk 75 © Leonard van den Broek
Curtiss P-40F Warhawk © Leonard van den Broek
Curtiss P-40C Warhawk © Leonard van den Broek
Yak 52’s van de ‘Dutch Thunder Yaks’ © Leonard van den Broek

 

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button