Flight ReviewNaast het nieuwsNieuwsReviewTravelVideo

Flight review: easyJet A320 | Video

Airline: easyJet
Route: Amsterdam – Genève
Toestel: A320
Datum: 22 mei 2017
Categorie: low cost
Waardering*:Dit vluchtverslag heeft betrekking op vlucht EZY1354 van Amsterdam naar Geneve (Zwitserland).
Gevlogen werd met de G-EZPB, een Airbus A320-200 van low cost carrier easyJet.
De vlucht zou om 07.25 uur vertrekken, dit werd een kwartier later in verband met drukte op Schiphol (outbound peak). Het vliegticket is beschikbaar gesteld door easyJet.

Voor vertrek
Door werkzaamheden en topdrukte adviseert Schiphol om voor Europese vluchten twee uur voor vertrek aanwezig te zijn. Dit was in de vroege ochtend van 22 mei volstrekt overbodig. Er was geen paspoortcontrole en geen wachtrij bij de security check. Het werd dus lang wachten in de low cost pier voordat het boarden kon beginnen.

©Remco de Wit

Boarden
De vlucht was volgeboekt en passagiers hadden veel handbagage bij zich. Hierdoor kostte het boarden wat tijd. Het was op 22 mei prachtig weer en het kleine stukje wandelen naar het vliegtuig en via de trap aan boord gaan was een genoegen. Leuker ook dan boarden via zo’n aviobrug.

Vlucht
In verband met drukte op Schiphol kreeg het toestel niet direct toestemming om de motoren te starten. Het moest plaatsmaken aan de pier en werd daarom naar een andere plek gesleept. Na een kwartier gingen de motoren aan en via een korte taxiroute werd vertrokken vanaf de Aalsmeerbaan in zuidelijke richting, vrijwel kaarsrecht naar Geneve. Het personeel was vriendelijk en de informatie van de flightdeck accuraat. Er werd niet veel gemaakt van de catering, die tegen betaling beschikbaar was. De stoelen zaten goed, de beenruimte was wat krap, maar goed te doen voor een vlucht van vijf kwartier. Stoelnummer 23A was een raamplaats. Het uitzicht was fantastisch, de hele vlucht was er geen bewolking te zien.

©Remco de Wit

Nadering en landing
Eenmaal boven Zwitserland waren bepaalde landmarks goed te herkennen, zoals het Lac de Neuchatel, de Matterhorn, de Mont Blanc en natuurlijk het Meer van Geneve. De landing verliep rustig en zacht op runway 23. Na een korte taxirit kwam de Airbus tot stilstand bij de terminal en konden de passagiers via de trap uitstappen en lopend naar het luchthavengebouw.

©Remco de Wit

EBACE
Het doel van de vlucht was een bezoek aan EBACE, de European Business Aviation Convention & Exhibition. Deze beurs voor de zakenluchtvaart wordt gehouden in het Palexpo, het Palais des Expositions et des Congres, gelegen direct tegenover de Geneefse luchthaven Cointrin. De vlucht van Amsterdam naar Geneve zat helemaal vol. Onder de passagiers waren veel zakelijke bezoekers aan EBACE en luchtvaartenthousiastelingen. Lees het verslag van de beurs in de longread “The millionaire waltz.”

©Remco de Wit
©Remco de Wit

*Sterren worden uitgedeeld door de maatschappijen te vergelijken binnen de eigen categorie. Een business class vlucht kan dus net zoveel sterren hebben als een LCC-vlucht.

Tags

Gerelateerde artikelen

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.