AirlinesFrequente reizigerNieuwsOnderwerp

EasyJet neemt eerste neo in ontvangst

EasyJet heeft haar eerste A320neo in ontvangst genomen.De overdracht vond plaats op de Airbus-fabriek in Toulouse.

A320neo
Het toestel dat vandaag werd geleverd is de eerste in een serie van honderd A320neo-toestellen. Het toestel is in de traditionele easyJet-kleuren, maar heeft een ‘neo’ toevoeging op de achterkant. Het eerste toestel komt vier jaar nadat de bestelling werd geplaatst en de leveringen zullen doorlopen tot 2022. Het toestel rolde uit de spuiterij op 25 april en de eerste vlucht vond plaats op 30 mei.

186
Aan boord van de A320neo (new engine option) gaan 186 passagiers, net als in de nieuwere versie van de A320ceo (current engine option). EasyJet zegt met de nieuwe toestellen blijvend lage prijzen aan klanten aan te kunnen bieden.

A321neo
Over een jaar zal de eerste van dertig A321neo’s aan de vloot worden toegevoegd. In deze toestellen zal plaats zijn voor 235 reizigers. De kleinere A319’s met 156 stoelen zullen een steeds kleiner deel van de vloot uitmaken. Hierdoor groeit de capaciteit niet alleen in aantallen toestellen, maar ook in gemiddeld aantal stoelen per vliegtuig.

Groei
Van de in totaal 130 neo-toestellen zijn er 85 bedoeld om oudere vliegtuigen vervangen. De rest is voor groei van de maatschappij. Vanaf vandaag bestaat de vloot uit 143 A319’s, 129 A320ceo’s en één A320neo. Van die A320’s zijn er 61 in een opstelling met 180 stoelen. De overige in een 186-opstelling. In totaal zijn het dus 273 toestellen. Er zijn naast de 99 A320neo’s en 30 A321neo’s nog 20 A320ceo’s in bestelling.

Schoner
De neo’s zorgen voor een besparing tot 15 procent per stoel. De CO2-uitstoot van de volledige vloot wil easyJet terugbrengen naar 77 gram per reizigerskilometer in 2020. Momenteel zit de maatschappij op 80 gram en dat was in 2000 nog 116 gram. Als de doelstelling in 2020 wordt gehaald betekent dat een afname van 33 procent in 20 jaar. De neo’s zijn niet alleen schoner, ze zijn ook stiller. Het geluid wordt tot 50 procent beperkt.

Amsterdam
De A320neo wordt gestationeerd op Londen Luton Airport. Amsterdam hoort bij de eerste bestemmingen en zal vrijdag door het toestel worden aangedaan, samen met Madrid en Edinburgh.

Bekijk hieronder een video van de bouw van de eerste A320neo voor easyJet:

Tags

Gerelateerde artikelen

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.