fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Lest we forget 4*

Peter Boomsma en Ruurd Kok | Lest we forget: De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer
Hardcover | 120 pagina’s | € 20,00
ISBN 978-94-91536-44-1
Uitgeverij Louise | 2017

Lest we forget: De berging van de Vickers Wellington uit het IJsselmeer van Peter Boomsma en Ruurd Kok is een goed gedocumenteerde en rijkgeschakeerde toevoeging aan de geschreven luchtvaartgeschiedenis. Bijzonder is hoe respectvol Boomsma en Kok met het onderwerp omgaan: Poolse vliegers in het algemeen en de bemanning van de in 1941 door een Duitse Messerschmitt neergeschoten R1322 komen uitgebreid aan bod, waarbij de auteurs oog hebben voor de eigenaardige positie van deze vliegers wier land immers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door Hitler werd ingelijfd en de facto ophield met te bestaan.

Naast hun sympathieke behandeling van de gesneuvelde vliegers en hun status aparte, tonen Boomsma en Kok zich zeer geïnteresseerd in wat er allemaal bij een berging komt kijken. Ze behandelen de samenwerkingspartners (Royal Smals, gemeente De Fryske Marren, de Koninklijke Luchtmacht en Leemans Speciaalwerken) en de verschillende aspecten van de berging in 2016 met zorg en illustreren alles met duidelijke en relevante foto’s. Maar ook het bergen van vliegtuigen in het algemeen komt aan bod, net als het archeologisch onderzoek dat daarmee gepaard gaat en berichtgeving in de media.

Ook het human interest element blijft terugkomen in Lest we forget, in de vorm van korte interviews met professionals die hebben meegewerkt aan de berging van de Vickers Wellington en de definitieve identificatie van de laatste drie bemanningsleden. Al met al is Lest we forget een uiterst sympathiek en divers boek in een ook nog eens zeer verzorgde uitgave. Een perfect vaderdagcadeau!

[bol_product_links block_id=”bol_593e9d0fb7187_selected-products” products=”9200000076500135″ name=”Lest we forget” sub_id=”Boomsma en Kok” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button