AirlinesInnovatieNieuwsOnderwerpProfessional

EasyJet stapt met neo in toekomst | Foto’s en video

EasyJet heeft haar eerste A320neo in ontvangst genomen.

Het is tevens het 300e toestel dat Airbus aan easyJet levert. De ceremonie vond plaats op de Airbus fabrieken Toulouse, Up in the Sky was erbij.

A320neo
Het toestel dat woensdag werd geleverd is de eerste in een serie van honderd A320neo-toestellen. Het toestel is in de traditionele easyJet-kleuren, maar heeft een ‘neo’ toevoeging op de achterkant. Het eerste toestel komt vier jaar nadat de bestelling werd geplaatst en de leveringen zullen doorlopen tot 2022. Het toestel rolde uit de spuiterij op 25 april en de eerste vlucht vond plaats op 30 mei.

Groter
Aan boord van de A320neo (new engine option) gaan 186 passagiers, net als in de nieuwere versie van de A320ceo (current engine option). Bij easyJet is momenteel een trend naar grotere toestellen. Bestond enkele jaren geleden de vloot nog uit de helft A319’s, nu wordt dat aandeel steeds kleiner. De A319 wordt al een tijd niet meer geleverd aan de maatschappij. Het zijn nu A320’s die ook nog eens zes stoelen meer herbergen dan enkele jaren geleden.


Grootst
Vanaf volgend jaar wordt ook de A321neo met 235 stoelen geleverd. Dertig staan er in bestelling. Carolyn McCall, ceo van easyJet, zegt daarover dat er over een jaar wordt besloten of er meer komen. “We kunnen de huidige A320neo bestelling nog upgraden naar de grotere broer.”

Slotbeperking
De strategie van easyJet is vliegen op grote vliegvelden zo dicht mogelijk bij de steden. “Dit zijn vaak luchthavens met beperkingen in het aantal vliegbewegingen”, zegt McCall. “Vaak liggen daar milieu- en geluidsoverwegingen aan ten grondslag. Dat is inherent aan onze strategie. Met de A320neo hebben we zo min mogelijk negatieve invloed op belangrijke aspecten als milieu en geluid. Met dit toestel kunnen we op vliegvelden met slotbeperkingen groeien.”


Besparing
Volgens topman van Airbus Tom Enders is de A320neo het perfecte wapen voor verdere expansie. “Met een brandstofbesparing van 15 procent en een geluidsbeperking van 50 procent, is het een toestel waar je mee aan kan komen.” McCall vult aan dat een brandstofbesparing bij elke kerosineprijs relevant is. “Het is de grootste kostenpost van de maatschappij.”

McCall (links) en Enders met op de achtergrond de A320neo

Lat
Tijdens de overdracht van het toestel kondigt McCall aan dat easyJet de lat van de CO2-reductie nog hoger zal leggen. Eerder kondigde ze aan dat haar maatschappij maximaal 78 gram CO2 per passagier per gevlogen kilometer wil uitstoten. Vandaag verlaagt ze dat getal naar 72 in 2022. “Dat is 38 procent minder dan in 2000; en 10 procent minder dan wat we nu uitstoten.” De A320neo is daar een belangrijk middel toe.

Planning
De neo en ceo worden voorlopig niet apart ingepland. “Onze planners kijken uitsluitend naar het aantal stoelen aan boord van een vliegtuig”, aldus McCall. Het nieuwe vliegtuig krijgt als basis London Luton en vliegt de komende tijd naar Amsterdam, Edinburgh en Madrid.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close