fbpx
KLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Gezocht: vice-voorzitter Air France-KLM

Air France-KLM zit al een maand zonder vice-voorzitter van de Board of Directors. Op 16 mei zat de termijn van voormalig KLM-ceo Peter Hartman erop, vast staat dat hij niet wordt opgevolgd door de huidige ceo van KLM, Pieter Elbers.

Medio mei trad Hartman terug als lid van de Board of Directors èn als vice-voorzitter daarvan, omdat zijn termijn verstreken was. De voorzitter is de Franse ceo van de holding Air France-KLM, Jean Marc Janaillac.

Toezicht
Air France-KLM heeft een aparte en nogal ingewikkelde structuur. Simpel gezegd is het dagelijks bestuur in handen van de Group Executive Committee (GEC), vergelijkbaar met een Raad van Bestuur. De Board of Directors zet de grote lijnen voor de groep uit en houdt toezicht op de implementatie daarvan. Enigszins te vergelijken met een Raad van Commissarissen.

Van Wijk
Sinds de oprichting van de holding hebben de ceo van de holding Air France-KLM (een Fransman) en die van KLM, zitting in zowel de GEC als de Board. Zij zijn ook respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Board. In eerste instantie was dat namens KLM, Leo van Wijk. Toen zijn termijn verstreek, werd hij direct opgevolgd door Peter Hartman. “Die was toen al voorgedragen,” aldus een woordvoerster van de holding. Nu is er (nog) niemand voorgedragen.

Nederlanders
De huidige ceo van KLM, Pieter Elbers zit wel in het GEC maar niet in de Board en kan daar dan ook geen vice-voorzitter van worden. “Alleen leden van de Board komen voor die functie in aanmerking,” zegt de woordvoerster. Op dit moment zijn er vier Nederlanders die zitting hebben in de Board. Leni Boeren, afkomstig van Robeco, zij volgde Hartman op als lid van de Board. Verder zijn dat voormalig politicus Jaap de Hoop Scheffer, op voordracht van de Nederlandse staat, Alexander R. Wynaents (Aegon) en Hans Smits.

Agenda
Voor de hand ligt dat Hans Smits, Hartman opvolgt als vice-voorzitter. Hij is immers voorzitter van de Raad van Commissarissen bij KLM, een soortgelijk orgaan. En daarmee ook de enige Nederlander in de Board die nog directe banden met KLM heeft. De Board komt op 27 juli, voorafgaand aan de presentatie van de halfjaarcijfers van de holding, weer bijeen. Volgens de woordvoerster zou de benoeming dan op de agenda moeten staan.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Gerelateerde artikelen

Back to top button