NieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol

Mei: Schiphol hijgt Heathrow in de nek

Schiphol noteerde in mei de beste groeicijfers van de Europese mainports. De luchthaven verwelkomde 8,1 procent meer passagiers dan een jaar eerder.Amsterdam Airport Schiphol zette met de groei de trend van de afgelopen maanden door. In mei werden 6,2 miljoen reizigers verwerkt, vergeleken met 5,7 miljoen in 2016.

Europa
In de Europese top moet de luchthaven alleen Londen Heathrow nog voor zich dulden. Heathrow verwerkte 4 procent reizigers meer dan Schiphol en noteerde een groei van 2,1 procent. Het verschil tussen beide vliegvelden wordt kleiner: Heathrow verwerkte 260.064 extra reizigers dan Schiphol. In april bedroeg dit verschil nog 885.800 passagiers in het voordeel van Heathrow.

Cijfers
Gemeten in procenten overlegt Schiphol met afstand de beste cijfers van Europa met 8,1 procent groei. Nummer twee Frankfurt noteerde 5,7 procent extra, op Parijs Charles de Gaulle werden 3,7 procent meer passagiers vervoerd. Londen staat hier op de vierde plaats met 2,1 procent groei. De luchthaven van Istanbul, door CEO Jos Nijhuis in februari nog een concurrent van Schiphol genoemd, zag het aantal passagiers met 1,7 procent teruglopen.

Intercontinentaal
De meeste passagiersgroei zat procentueel op de intercontinentale vluchten. Hier verwelkomde Schiphol ruim 1,7 miljoen passagiers; in mei 2016 waren dit er nog 1,5 miljoen. Het verschil bedraagt 10,5 procent. In absolute aantallen brachten de Europese vluchten de meeste passagiers in: 4,5 miljoen, ten opzichte van 4,1 miljoen in 2016.

Vracht
De vrachtmarkt op Schiphol deed het in mei goed. Homecarrier KLM vervoerde meer vracht in mei en ook de andere vrachtmaatschappijen droegen positief bij. De luchthaven verwerkte ruim 151 duizend ton vracht, een forse stijging ten opzichte van mei 2016. Toen werd 134 duizend ton verwerkt.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.