fbpx
MilitairNaast het nieuws

Qatar ondertekent aankoop F-15’s

Qatar heeft deze week een overeenkomst gesloten voor de aankoop van 36 Boeing F-15 Eagle gevechtsvliegtuigen, zo meldt onder meer Reuters.

De order vertegenwoordigt een waarde van 12 miljard dollar (10,8 miljard euro). Voor Boeing is bestelling van de Golfstaat zeer welkom, omdat de bodem van de orderportefeuille van de F-15 al in zicht kwam.

Onder druk
Eind vorig jaar gaf de Amerikaanse regering al een exportvergunning af voor de verkoop van 72 F-15’s (totale waarde: 21 miljard dollar). De afgelopen maanden is de relatie tussen Qatar en de Verenigde Staten onder druk komen te staan. Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (beide bondgenoten van de VS) verbraken eerder deze maand alle diplomatieke betrekkingen met Qatar. Qatar wordt er van beschuldigd terroristische groepen te steunen en vriendschappelijke banden te hebben met Iran.

Bondgenoten
De Amerikaanse president Trump bevindt zich hierdoor in een lastig parket. In plaats van het conflict tussen de verschillende Arabische bondgenoten te sussen, gooide hij olie op het vuur. In een recente speech noemde Trump Qatar “een financier van terrorisme op een hoog niveau”. Het Amerikaanse ministerie van Defensie slaat een veel gematigder toon aan, door de goede relaties tussen Amerika en Qatar te benadrukken. Niet zonder reden, want op de vliegbasis Al Udeid bij Doha in Qatar zijn meer dan 10.000 Amerikaanse troepen gelegerd. Op de basis zijn verschillende hoofdkwartieren gevestigd en voeren Amerikaanse toestellen gevechtsvluchten uit tegen IS.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button