Op verzoek van Qatar gaat de International Civil Aviation Organization van de VN bemiddelen in de de crisis rond Qatar en andere Arabische landen.
Qatar, Saudi Arabië, Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) spreken binnen enkele dagen met ICAO, zo zegt het agentschap in een email aan de media.
Illegaal
Qatar Airways baas Al Baker zei woensdag nog dat “de blokkade niet eerder is voorgekomen. Het is in strijd met internationale verdragen waarin het overvliegen van de burgerluchtvaart zwart op wit is vastgelegd.” Hij riep in zijn verklaring ICAO op het als illegaal te bestempelen.
Beperkingen
De landen verbieden Qatarese maatschappijen te landen op hun grondgebied. Dit betekent dat sinds de blokkade 18 bestemmingen niet meer worden aangevlogen en er wekelijks circa 80.000 stoelen aan de grond staan, Overvliegen wordt alleen door Bahrein toegestaan. Dit is voor Qatar Airways de enige mogelijkheid om van en naar Doha te vliegen, omdat het luchtruim van Qatar is ingesloten door die landen.
Wringt
Waar Al Baker op doelt is het International Air Services Transit Agreement (IASTA). Elke ondertekenaar garandeert de anderen “het privilege om over haar territorium te vliegen zonder te landen.” Dat wringt het, overvliegen verbieden mag niet zomaar.
Gesloten luchtruim
De Verenigde Arabische Emiraten zijn, net als Qatar, ook ondertekenaar van het IASTA verdrag. Toch heeft eerstgenoemde haar luchtruim sinds donderdag gesloten voor alle verkeer van en naar Doha. Het is een volgende stap in de poging Qatar te isoleren. Deze stap betekent dat ook andere maatschappijen, zoals Oman Air, niet via het luchtruim van de VAE naar Doha kunnen vliegen. Oman Air (en ook Kuwait Air) zorgt met overstap voor verbindingen tussen Qatar en de rest van het Arabische Schiereiland. Oman heeft IASTA ook ondertekend.
In strijd
Het sluiten van het VAE luchtruim is in strijd met het IASTA verdrag. Saudi Arabië heeft IASTA niet getekend, zij kunnen dus overvliegende vluchten weigeren.
ICAO actie
De stap naar ICAO die Qatar nu onderneemt is een logische. VAE handelt in strijd met IASTA en het luchtruim is van belang voor Qatar. Saudi Arabië staat in haar recht overvliegen te verbieden; Qatar hoopt blijkbaar toch dat ICAO kan bemiddelen. Alle opties die er in het internationaal recht zijn om de blokkade aan te vechten, staat in dit Up in the Sky achtergrondartikel.